αναζήτηση

Το άκρον άωτον της συγκάλυψης

Με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από τη ΝΔ παρέχεται ποινική ασυλία στα μέλη τριών επιτροπών, που μαζί με την κυβέρνηση διαχειρίστηκαν την πανδημία, δηλαδή δεν διώκονται για γνώμη ή ψήφο και δεν εξετάζονται ως μάρτυρες.

Στην πράξη αυτή η ζοφερή μεθόδευση συνιστά ομολογία ενοχής εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση μιας πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων συμπολιτών

Με τροπολογία η οποία ψηφίστηκε από τη ΝΔ παρέχεται ποινική ασυλία στα μέλη τριών επιτροπών, που μαζί με την κυβέρνηση διαχειρίστηκαν την πανδημία, δηλαδή δεν διώκονται για γνώμη ή ψήφο και δεν εξετάζονται ως μάρτυρες.

Αυτή η διάταξη είναι αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, περιορίζει ασύμμετρα το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και αποτελεί συγκαλυμμένη αμνηστία, που απαγορεύεται σε μη πολιτικά εγκλήματα. Επιπλέον αποδεικνύει τη δυσπιστία της ΝΔ στην ανεξαρτησία και αμεροληψία των δικαστών και εισαγγελέων, αφού αντιμετωπίζονται ως εγκληματικά στοιχεία έναντι των οποίων πρέπει να προφυλαχτούν επιστήμονες και πολιτικοί οι οποίοι με αδιαφάνεια, αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις, εν αγνοία Βουλής και πολιτών διαχειρίστηκαν την πανδημία με 10.000 νεκρούς μέχρι σήμερα.

Η εν λόγω απαγόρευση μαρτυρικής εξέτασης συνιστά το άκρον άωτον της συγκάλυψης, αφού δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στη δικαστική διερεύνηση ενδεχόμενων εγκλημάτων, ενώ πρωτίστως προστατεύει υπουργούς και υφυπουργούς από μαρτυρίες μελών των προαναφερόμενων επιτροπών που θα θεμελίωναν υπουργικές ποινικές ευθύνες.

Ετσι, ενώ αρχικά φαίνεται να επιδιώκεται ασυλία επιστημόνων, σε προσεκτικότερη ανάγνωση αποκαλύπτεται ο τελικός στόχος του αποκλεισμού κάθε δυνατότητας ποινικής διερεύνησης υπουργικών ευθυνών. Δηλαδή θωρακίζεται το ποινικά απυρόβλητο υπουργών και υφυπουργών.

Σημειωτέον ότι η απαγόρευση μαρτυρικής κατάθεσης είναι δικονομική διάταξη και καταργείται με νέα διάταξη νόμου στην οποία μπορεί να υπαχθούν όλες οι περιπτώσεις, που ερευνώνται εφεξής ακόμη και εάν αφορούν την περίοδο μέχρι 23.4.2021, που ενδιαφέρει τους τρομοκρατημένους εμπνευστές της επίμαχης ρύθμισης.

Στην πράξη αυτή η ζοφερή μεθόδευση συνιστά ομολογία ενοχής εγκληματικών ευθυνών στη διαχείριση μιας πανδημίας με αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων συμπολιτών και τον πλουτισμό λίγων εκλεκτών προμηθευτών του δημοσίου με μαυραγορίτικη νοοτροπία.

Με την επάνοδο στη δημοκρατική ομαλότητα η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα βρει τον τρόπο ώστε κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο, άλλως στο εδώλιό του, εάν και εφόσον προκύπτουν σχετικές ενδείξεις ή αποδείξεις.

Η άποψη, δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Documento”, στις 25/4/2021

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο