αναζήτηση

Σοβαρευτείτε και Συνεργασθείτε

Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, εκλογές γίνονται για να εκλεγούν βουλευτές, που θα αναδείξουν κυβέρνηση. 
Στις εκλογές οι πολίτες δεν κρίνουν ...
 1. Στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, εκλογές γίνονται για να εκλεγούν βουλευτές, που θα αναδείξουν κυβέρνηση.
  Στις εκλογές οι πολίτες δεν κρίνουν αφηρημένος, αλλά συγκρίνουν ορισμένα πρόσωπα και κόμματα, που καταθέτουν προτάσεις επίλυσης προβλημάτων.
 2. Η ανυπέρβλητη αδυναμία του ανθρώπου να προσδιορίσει με αντικειμενικότητα το απολύτως ορθό πολιτικό “δέον” οδήγησε στην αρχή της πλειοψηφίας ως μέθοδο προσδιορισμού του πολιτικώς ορθού και δέοντος. Έτσι στις δημοκρατίες τη δράση της πολιτείας διαμορφώνει η ελευθερία και ασφάλεια όλων και η βούληση των πολλών, με αναπόφευκτη συνέπεια να παραμένει πάντοτε ανοικτό το ερώτημα του πολιτικώς ορθού και εκκρεμής η απάντηση του.
 3. Η ορθότητα ή μη των επιλογών των εκλογέων αποδεικνύεται πάντοτε εκ του αποτελέσματος. Αφού ουδείς κατέχει το μονοπώλιο της αλήθειας, άρα καθένας και όλοι μαζί μπορεί να σφάλλουν, όπως λ.χ. οι Έλληνες στις εκλογές του 1920, που καταψήφισαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Άλλωστε η βούληση των εκλογέων διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες, όπως συμφέροντα, ιδεολογίες, συναισθήματα κλπ.. Όταν στους εκλογείς κυριαρχεί απογοήτευση και οργή, το εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να οξύνει αντί να επιλύει προβλήματα, γιατί όλοι ευχερώς μπορούν να οργίζονται, πλην όμως δεν είναι καθόλου ευχερές και κυρίως δεν μπορούν να οργίζονται όλοι με ορθό τρόπο, στον κατάλληλο χρόνο και για την προσήκουσα αιτία.
  Ως εκ τούτου, με κριτήριο την αρχή της πλειοψηφίας ανατίθεται κατά περιόδους στους εκλογείς η ανεύρεση του εκάστοτε πολιτικώς ορθού και συμφέροντος και η διόρθωση προγενέστερων σφαλμάτων.
 4. Η ερμηνεία της λαϊκής ετυμηγορίας έχει ένα ανυπέρβλητο πλαίσιο ακραίων ορίων, που διαγράφονται με καθαρότητα στους αριθμούς ψήφων και βουλευτικών εδρών. Κάθε ερμηνευτική προσέγγιση, που παραγνωρίζει την αμείλικτη αριθμητική, συνιστά αυθαιρεσία και βιασμό της λαϊκής βούλησης.
  Οι αριθμοί σηματοδοτούν την πορεία όλων των εμπλεκομένων, πλην όμως κάποιοι τους χρησιμοποιούν όπως οι μεθυσμένοι τους φανοστάτες: όχι για να φωτισθούν, αλλά για να στηριχθούν.
 5. Στις πρόσφατες εκλογές οι πολίτες αποφάσισαν πανωλεθρία ΠΑΣΟΚ, συντριβή Ν.Δ., στασιμότητα ΚΚΕ και θεαματική άνοδο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να προσφέρουν ακαταμάχητο συγκριτικό πλεονέκτημα στον κύριο εκφραστή του αντιμνημονιακού ρεύματος.
  Η μετατροπή της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών σε αξιοθρήνητο θέαμα αποδεικνύει ότι στην επιτυχία πολλοί χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα. Σχήματα και προσχήματα αποκαλύπτονται. Η αλήθεια βγήκε ολόγυμνη στους δρόμους και κυκλοφορεί ανυπεράσπιστη στις αγορές.
 6. Πριν λίγες μέρες οι Έλληνες διεμήνυσαν ότι θέλουν αλλαγή πολιτικής με κυβέρνηση συνεργασίας, που σχηματίζεται μόνο με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το  εκλογικό  αποτέλεσμα  έχει σαφές πολιτικό  μήνυμα: Σοβαρευτείτε, Συνεργασθείτε και Τελειώνετε, πριν τελειώσουμε ως κοινωνία και κράτος.
  Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας και οι ανοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δοκιμάζονται. Η επιδίωξη επαναδιατύπωσης της λαϊκής βούλησης με νέα προσφυγή στις κάλπες οδηγεί σε βέβαιη σύγκρουση της Ελλάδας με δανειστές και εταίρους, που μπορεί να καταλήξει σε μοιραίο ατύχημα με ολέθριες συνέπειες.
  Στην πολιτική το πιο δύσκολο είναι τα γεγονότα, που, όταν μιλήσουν, δεν θα υπάρχει ακροατήριο για όσους σήμερα αλαλάζουν και κομπορρημονούν. Ο χρόνος είναι το πλέον ανεκτίμητο αγαθό, που μπορεί να σπαταλήσουν οι πολιτικοί. Όταν “των οικιών ημών εμπιπραμένων αυτοί άδουν”, τότε η δημοκρατία καταντά απλή επινόηση, που εξασφαλίζει ότι δεν θα κυβερνηθούμε καλύτερα από ο, τι αξίζουμε.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο