αναζήτηση

Ο γνωστός δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης μιλάει στην “traffic” για τα καυτά θέματα της επικαιρότητας:

Συνέντευξη στην ΑΝΝΑ ΛΙΒΑΘΥΝΟΥ

Τα παιδιά μου δεν θα πήγαιναν στα … «ΤΗΛΕΣΚΟΥΠΙΔΙΑ»

Τις απόψεις του για τα ριάλιτι τηλεπαιχνίδια – που για μία ακόμη φορά τα κατέταξε στα …τηλεσκουπίδια (!) της ελληνικής τηλεόρασης – και για το φλέγον δικαστικό θέμα των ημερών που μυρίζει «μπαρούτι» από όλες τις μεριές, εξέφρασε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «traffic» ο δικηγόρος Ιωάννης Μαντζουράνης.

Σοβαρός και μετρημένος στις τοποθετήσεις του, ο κ. Μαντζουράνης, γνωστός από το δικαστικό του αγώνα εναντίον των ριάλιτι εκπομπών αλλά και από την υπερασπιστική του γραμμή στην υπόθεση Οτσαλάν, άνοιξε τα χαρτιά του και μίλησε για όλους και για όλα, με τρανταχτά επιχειρήματα και προσεκτικές … υπεκφυγές!

– Κύριε Μαντζουράνη, πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας και στο θέμα των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών υπό την απειλή της 17Ν;

Οι πρόσφατες εξελίξεις στα ζητήματα της τρομοκρατίας και των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών ευλόγως δημιουργούν σκέψεις, οι. οποίες είναι το μεν ενθαρρυντικές, γιατί οδηγούνται, ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Δικαιοσύνης δύο ιδιαιτέρως σημαντικές ποινικές υποθέσεις, το δε ανησυχητικές, καθόσον υπάρχει κίνδυνος διάχυσης των ευθυνών εξαιτίας της διαφαινόμενης διεύρυνσης των ορίων της εισαγγελικής έρευνας ιδίως στο ζήτημα των εκβιασμών σε βάρος επιχειρηματιών, δηλαδή η εισαγγελική έρευνα όσον αποκτά εύρος τόσον χάνει σε βάθος.

– Τι κλίμα πιστεύετε πως θα επικρατήσει στη δίκη της 17Ν; Και κατά πόσο αυτή η δίκη θα επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας;

Είναι αδύνατη η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το κλίμα, που θα επικρατήσει στην δίκη της 17Ν, γιατί αυτό εξαρτάται από πολλούς και αστάθμητους παράγοντες. Πάντως εάν διασφαλιστούν οι όροι διεξαγωγής μιας δίκαιης δίκης, θα υπάρξει θετική επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις, γιατί ο δημόσιος βίος θα απαλλαγεί από το βάρος της μέχρι σήμερα της αδυναμίας των αρμόδιων κρατικών οργάνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικώς το πρόβλημα της τρομοκρατίας.

– Κατά την άποψη σας, θα πρέπει τελικά να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη ή όχι; Και γιατί; «Κρύβονται» κάποια συμφέροντα πίσω από αυτή την ιστορία;

Οι ρυθμίσεις του προσφάτως ψηφισθέντος νόμου για την απουσία τηλεοπτικών συνεργείων από τις δικαστικές αίθουσες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση και εναρμονίζονται με τα ισχύοντα σε όλα τα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιλογή του χρόνου κατάθεσης και ψήφισης του σχετικού νόμου στις παραμονές διεξαγωγής δύο κρίσιμων δικών, όπως είναι η δίκη Οτσαλάν και η δίκη 17Ν, δημιουργούν βάσιμες υπόνοιες ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αποβλέπουν στον περιορισμό της δημοσιότητας γύρω από αυτές τις δύο δίκες και γι’ αυτό θα ήταν σκόπιμη η έναρξη εφαρμογής των σχετικών διατάξεων μετά το τέλος αυτών των δύο δικών.

– Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από δημοσιογράφους εκβιαστές υπάρχουν και γνωστοί δικηγόροι. Ποια είναι η άποψη σας για αυτό το θέμα;

Αδυνατώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση, γιατί στερούμαι οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας και οιουδήποτε άλλου στοιχείου, πλην όμως ουδείς δύναται να αποκλείσει ο,τιδήποτε. Πάντως και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει η βασική αρχή του δικαίου ότι όλοι οι πολίτες είναι αθώοι μέχρι την απόδειξη της ενοχής τους με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Όσον αφορά στην υπόθεση Οτσαλάν, πως χαρακτηρίζετε ότι η κλήση του κούρδου ηγέτη πήγε στην Νέα Μάκρη και μάλιστα ως αγνώστου διαμονής, την ώρα που όλοι γνωρίζαμε ότι ο ίδιος βρισκόταν στις τουρκικές φυλακές;

Κατά την επιεικέστερη εκδοχή, η κλήτευση του κούρδου ηγέτη στην Ν. Μάκρη Αττικής προφανώς οφείλεται στις πασίγνωστες αδυναμίες της ελληνικής γραφειοκρατίας, που κατά τα φαινόμενα ούτε εφημερίδες διαβάζει ούτε ραδιόφωνα ακούει ούτε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων παρακολουθεί και γι’ αυτό αγνοεί τον τόπο, όπου κρατείται στην Τουρκία ο Αμπντουλάχ  Οτσαλάν. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή για το νομικώς γελοίο αυτού του γεγονότος είναι ούτως ή άλλως αρνητική για τους αρμόδιους υπαλλήλους και λειτουργούς, οι οποίοι προέβησαν σε αυτήν την τραγελαφική ενέργεια.

– Αυτή η δίκη-όπως είναι γνωστό-έχει πολιτικές διαστάσεις. Πιστεύεται πως αυτό το γεγονός μπορεί να «φοβίσει» τους δικαστές που θα κληρωθούν να την εκδικάσουν, ώστε να επιδιώξουν την αναβολή της;

Είναι αδιαμφίσβητο ότι η δίκη Οτσαλάν έχει πολιτικές προεκτάσεις και γι’ αυτό άλλωστε οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Μολονότι κατά την γνώμη μου αυτή η υπόθεση δεν έπρεπε να φθάσει ποτέ σε ακροατήριο ποινικού δικαστηρίου, δεν μπορώ να φανταστώ ούτε ως απίθανο ενδεχόμενο την αναβολή εκδίκασης αυτής της υπόθεσης, επειδή τάχα μπορεί να φοβίσουν τους δικαστές οι πολιτικές συνέπειες αυτής της δίκης.

– Ο αγώνας σας κατά της προβολής αυτών των παιχνιδιών είναι γνωστός στον κόσμο. Μάλιστα, εσείς μαζί με άλλους συναδέλφους σας είχατε πετύχει την αλλαγή ώρα προβολής του «Big Brother 2» και του «Bar». Γιατί δεν κάνατε το ίδιο με την «Φάρμα» και το «Fame Story»; Μήπως έχετε άλλη γνώμη για αυτά τα δύο τηλεπαιχνίδια;

Με τις Αιτήσεις μας κατά των ανωνύμων εταιρειών, που είναι ιδιοκτήτριες των τηλεοπτικών σταθμών «ΑΝΤΕΝΝΑ» και «MEGA», με αίτημα την μετάθεση της ώρα προβολής των εκπομπών «Big Brother 2» και «Bar » μετά τα μεσάνυκτα θελήσαμε να αποδείξουμε ότι η προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια είναι η πλέον κατάλληλη μορφή αγώνα εναντίον των τηλεσκουπιδιών(!). Ο λόγος, που δεν προσφύγαμε και πάλι στα αρμόδια δικαστήρια εναντίον των τηλεοπτικών σταθμών, που μεταδίδουν τις εκπομπές «Φάρμα» και «Fame Story», δεν οφείλεται στο ότι έχουμε άλλη γνώμη για αυτά τα δύο τηλεπαιχνίδια αλλά στην πρόνοια να αποφύγουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο να κατηγορηθούμε ότι επιλέγουμε την προσφυγή στην ελληνική Δικαιοσύνη για αυτοπροβολή και μόνο!

– Ποια είναι η άποψη σας, για τις συμμετοχές των επωνύμων; Πιστεύετε πως πήραν μέρος μόνο για φιλανθρωπικό σκοπό;

Αν και αρνούμαι τη διάκριση των πολιτών σε επώνυμους και μη – γιατί ο όρος «επώνυμος» είναι αδόκιμος, αφού όλοι οι πολίτες έχουν όνομα και επώνυμο – η γνώμη μου είναι ότι η συμμετοχή αυτών των προσώπων στα διάφορα τηλεπαιχνίδια οφείλεται περισσότερο σε λόγους αυτοπροβολής και λιγότερο σε λόγους φιλανθρωπίας.

– Τι θα λέγατε στο παιδί σας, αν σας έλεγε ότι θέλει να πάρει μέρος; Θα το αφήνατε;

Είναι μάλλον απίθανο να θελήσει κάποιο από τα παιδιά μου να λάβει μέρος σε κάποιο από τα γνωστά τηλεπαιχνίδια. Και αυτό, γιατί ο τρόπος διαπαιδαγώγησης τους αποκλείει την δημιουργία και εκδήλωση μιας παρόμοιας επιθυμίας τους. Στην σχεδόν απίθανη περίπτωση, που κάποιο από τα παιδιά μου ζητήσει να λάβει μέρος σε κάποιο τηλεπαιχνίδι, όπως είναι τα γνωστά Big Brother και Fame Stoiy κ.λ.π, πιστεύω θα καταφέρω να το πείσω να μεταβάλει άποψη.

– Ποια είναι η γνώμη σας για την ελληνική Δικαιοσύνη; Μπορεί η Δικαιοσύνη να απονέμει γρήγορα και αντικειμενικά;

Ένα από τα πλέον βασικά και εμφανή προβλήματα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση εκδίκασης των διαφόρων υποθέσεων, που φθάνουν στα δικαστήρια. Με την αύξηση των δικαστικών λειτουργών και του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων, με την εισαγωγή των σύγχρονων τεχνολογιών και την μηχανογράφηση των δικαστικών υπηρεσιών καθώς και με την απλούστευση και μείωση των απαιτούμενων διαδικασιών είναι δυνατή η εξάλειψη αυτού του χρόνιου ελαττώματος της ελληνικής Δικαιοσύνης, που συχνά οδηγεί στο απαράδεκτο καθεστώς της αρνησιδικίας.

ΤΑ ΡΙΑΛΙΤΙ ΤΗΛΕΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ, Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ «17Ν», ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο