αναζήτηση

Προανακριτική: Φιάσκο της ΝΔ (βίντεο)

Ο Γιάννης Μαντζουράνης μιλάει στο Kontra Channel για την Προανακριτική και την πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος με απόφαση Ν.Δ και ΚΙN.ΑΛ.. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Κύριε Μαντζουράνη, καλό σας βράδυ.Καλησπέρα.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Καλό βράδυ και σε σας και τους συναδέλφους σας και του ακροατές, τηλεθεατές σας μάλλον.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Άκουγα, διάβαζα μάλλον σήμερα την παρέμβαση του κ. Τσίπρα σχετικά, άκουσα και τη δήλωση του κ. Παππά,. Όμως ασκείται ποινική δίωξη κατά του κ. Παππά.Γιατί λέτε  ότι ήταν άνθρακας ο θησαυρός;

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ε, θα σας εξηγήσω. Ε, θα αρχίσω με μία βιβλική παροιμία. «Η οδός των πονηρών είναι σαν το σκοτάδι. Δεν ξέρουν τί τους κάνει να σκοντάφτουν».  Και εδώ η ΝΔ, γιατί η ΝΔ ξεκίνησε μία πολιτική δίωξη, την σκόνταψε, την σκόνταψαν τα γεγονότα, τα οποία είναι πεισματάρικα, όπως έλεγε ο  Μακμίλαν, ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Τί έγινε ακριβώς; Ξεκινήσαν μία κατηγορία, έφτιαξαν δηλαδή μία κατασκευή νομική, που μοιάζει πιο πολύ με παραμύθι της Χαλιμάς, παρά με ποινικό κατηγορητήριο, γιατί τα ποινικά κείμενα έχουν συνοχή λογική και συνέπεια και απέδωσαν στον κ. Παππά δύο εγκλήματα: το έγκλημα της δωροληψίας πολιτικού, το οποίο τιμωρείται με κάθειρξη  5 έως 15 έτη και το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος. Το έγκλημα της παράβασης. Αν οι κατηγορίες παρέμεναν ως έχουν, ως είχαν και φτάναμε στο δικαστήριο, ο κ. Παππάς θα έπρεπε να καταδικαστεί για ένα εκ των δύο.  Είτε, αν καταδικάζονταν για τη δωροληψία τέλειωνε το θέμα της παράβασης καθήκοντος, γιατί είναι επικουρική η διάταξη και εφαρμόζεται μόνο αν δεν τιμωρείται κάποιος για βαρύτερο έγκλημα, όπως είναι η δωροληψία, ή για την παράβαση καθήκοντος. Επειδή, δυστυχώς, στηρίχθηκαν σε κουτσό άλογο και όποιος στηρίζεται σε κουτσό άλογο δεν κερδίζει στον ιππόδρομο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Το άλογο είναι ο κ. Καλογρίτσας;

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ορίστε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Κουτσό άλογο είναι ο κ. Καλογρίτσας;

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όχι, όχι δεν θέλω να αναφερθούν ονόματα. Λέω γενικά σε κουτσά άλογα. Ήταν πολλοί οι παράγοντες. Λοιπόν, και δεν τους βγήκε στον δρόμο. Δηλαδή τί δεν τους βγήκε; Το δώρο, όπως ξέρετε, δεν επιστρέφεται ποτέ. Το δώρο μου το δίνεις και το ενθυλακώνω στην τσέπη μου και το καταναλώνω, όπως θέλω. Το χρέος όμως, επιστρέφεται. Τί έγινε, τί επεδείχθη στη συγκεκριμένη περίπτωση; Έρχεται ο κ. Τόμπρας και φέρνει μία συμφωνία. Το 2018 υπογραφή Καλογρίτσας, SummerKhouriκαι Τόμπρας, ότι οφείλω τρία εκατομμύρια και πρέπει να τα επιστρέψω. Άρα, είναι χρέος. Δεν είναι δώρο. Έρχεται ο κ. Στουρνάρας, στέλνει χαρτί μετά από αίτημα της Επιτροπής και το αίτημα έγινε γιατί. Γιατί γνώριζαν, γνώριζε η Κυβερνητική πλειοψηφία ότι αν δεν έστελναν αίτημα στον Στουρνάρα θα εκαλείτο, θα ήταν αναγκασμένοι να καλέσουν τον Στουρνάρα, να τον εξετάσουν. Και ήθελαν να το αποφύγουν αυτό. Και στέλνει έγγραφο ο Στουρνάρας και τί λέει; Τα τρία εκατομμύρια, που πήρε ο κ. Καλογρίτσας από τον κ. Khouri, καταναλώθηκαν σε ασφαλιστικές εισφορές, σε φορολογικές υποχρεώσεις και σε άλλες υποχρεώσεις προς υπεργολάβους και άλλους συναλλασσόμενους με την εταιρία, με τις εταιρίες του κ. Καλογρίτσα. Άρα, ούτε στο Documentoπήγαν τα τρία εκατομμύρια, όπως έλεγε το κατηγορητήριο. Επομένως, όταν ξεκινάς με ένα έγκλημα, που αποδίδεις σε έναν πολιτικό σου αντίπαλο, που τιμωρείται από 5 έως 15 χρόνια και μετά του αποδίδεις ένα έγκλημα, που τιμωρείται από 10 μέρες έως 2 χρόνια και το οποίο συνήθως έγκλημα δικάζεται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο και έχεις πλέον χάσει το παιχνίδι. Και το έχασες γιατί δεν υπήρχαν οι αποδείξεις, το ομολογούν και οι ίδιοι στο Πόρισμα.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κ. Μαντζουράνη.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Όχι αποδείξεις κάνω λάθος. Δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις. Ούτε καν αποδείξεις. Ενδείξεις για δωροληψία πολιτικού προσώπου. Επομένως, είναι αυτό που λέμε ότι: «Πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι». Δεν τους βγήκε το σενάριο, που σκηνοθέτησαν από την αρχή.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Κ. Μαντζουράνη,καλησπέρα. Είμαι ο κ. Σουρμελίδης.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Καλησπέρα, κ. Σουρμελίδη.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Παρόλα αυτά πρέπει να ομολογήσω ότι υπολόγιζα ότι η πολιτική αδεία θα έκαναν την παραπομπή, όπως την είχαν ξεκινήσει ανεξαρτήτως των γεγονότων. Δηλαδή θα μπορούσαν,

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Θα σας πω, καταλαβαίνω που το, την ερώτησή σας.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Πολιτικοί είναι εκεί μέσα. Θα μπορούσαν εφόσον ξεκίνησε αυτή η ιστορία να πούνε ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη, βρε αδερφέ. Οι δικαστές θα αποφασίσουν τί θα γίνει.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Μάλιστα, να σας πω κάτι.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Άρα είναι πολύ σημαντικότερο ότι δεν το έκαναν.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Να σας εξηγήσω γιατί δεν το έκαναν. Όχι από καλοσύνη, ούτε από αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ: Και αν επιτρέπετε κ. Μαντζουράνη, αν επιτρέπετε για να καταλάβει και ο κόσμος, που μας ακούει. Εξηγήστε μας παρακαλώ με τις νομικές σας γνώσεις, τί ακριβώς σημαίνει η σημερινή απόφαση. Αυτή η παραπομπή του κ. Νίκου Παππά, αλλά και το γεγονός ότι βάλανε στο κάδρο και τον εκδότη και συνάδελφο τουDocumento, τον Κώστα Βαξεβάνη, τί σημαίνει νομικά; Ποιο είναι ακριβώς το κατηγορητήριο και γιατί τους εγκαλούν; Να το καταλάβουμε λίγο αυτό.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ναι, ναι. Καταρχήν η Επιτροπή, η οποία τώρα καλείται Επιτροπή για Προκαταρκτική Εξέταση, αλλά είναι γνωστή στον κόσμο ως Προανακριτική της Βουλής, συντάσσει ένα Πόρισμα. Επειδή συνήθως τα κόμματα συντάσσουν καθένα το δικό του πόρισμα, όπως πόρισμα κατά το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών θεωρείται το Πόρισμα της πλειοψηφίας. Εδώ, ζητούν την παραπομπή του κ. Παππά για παράβαση καθήκοντος και την απά, και την δέοντος. Δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την δωροληψία. Δύο κόμματα. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Όλα τα άλλα είτε απέχουν είτε δεν ζητούν ή το ΚΚΕ για παράδειγμα λέει ότι έχει πολιτικές ευθύνες ο κ. Παππάς. Αυτό το πόρισμα θα πρέπει να το ψηφίσει η με την απόλυτη πλειοψηφία στην Ολομέλεια, να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσα σε 15 μέρες. Περίπου μέχρι 15 Ιουλίου νομίζω ότι θα  περάσει η Ολομέλεια.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Άρα αυτό είναι το επόμενο βήμα;

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Αυτό είναι το επόμενο βήμα. Αυτό αποτελεί την ποινική δίωξη. Δηλαδή η Απόφαση της Βουλής, που επικυρώνει, που δέχεται το Πόρισμα. Και αυτό το Πόρισμα τώρα μαζί με όλη τη δικογραφία πάει σε έναν Ανακριτή. Πώς βγαίνει ο Ανακριτής; Κληρώνεται από τη Βουλή ένα Δικαστικό Συμβούλιο και σε αυτό, αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο επιλέγει με ψηφοφορία πάλι έναν εκ των μελών του και είναι ο Ανακριτής, ο οποίος διεξάγει κανονικά ανάκριση, όπως γίνεται στα κανονικά δικαστήρια. Καλεί δηλαδή μάρτυρες, διαβάζει έγγραφα και μετά τελευταίος πάει ο κατηγορούμενος. Αφού γίνει αυτή η δουλειά, η οποία είναι η βασική δουλειά, αυτόν τον φάκελο τον στέλνει σε έναν Εισαγγελέα, ο οποίος έχει πάλι εκλεγεί, έχει πάλι επιλεγεί με κλήρωση από τη Βουλή μεταξύ του Εισαγγελέα και των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Είναι δύο. Ένας, ο βασικός και ένας, ο Αναπληρωτής του. Αυτός, ένας εκ των δύο, όποιος δηλαδή, αν υπάρχει ο τακτικός, τότε την παίρνειο τακτικός, αν ο τακτικός συνταξιοδοτηθεί θα την πάρει ο Αναπληρωτής και θα βγει ένας άλλος πάλι από τη Βουλή με  κλήρωση. Αυτός παίρνει λοιπόν τον φάκελο και τον μελετάει και υποβάλλει μία Πρόταση, Εισαγγελική Πρόταση λέγεται, προς το Δικαστικό Συμβούλιο. Και το Δικαστικό Συμβούλιο, αυτοί δηλαδή οι Αρεοπαγίτες, οι Σύμβουλοι Επικρατείας, που έχουν κληρωθεί με δημόσια κλήρωση από την Ολομέλεια της Βουλής, συνεδριάζουν, διαβουλεύονται και βγάζουν ένα Βούλευμα. Και στο Βούλευμα μπορούν να πουν : πρώτον , παραπέμπω ως έχει, ως εισήχθη η κατηγορία από τη Βουλή ή αρχειοθετώ, απαλάσσω μάλλον. Απαλάσσω. Δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν τα στοιχεία για να πάει στο ακροατήριο η υπόθεση. Προσέξτε τώρα γιατί αναγκάστηκε η ΝΔ να ανεχθεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Και με αυτό να κλείσουμε αγαπητέ κ. Μαντζουράνη.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Ναι. Γιατί το έκανε αυτό; Γιατί από την διαδικασία στην Προανακριτική Επιτροπή και τα έγγραφα και τους μάρτυρες, που κατέθεσαν, ήταν ολοφάνερο, μόνο ένας ούτε καν πρωτοετής φοιτητής δεν θα το εδέχετο,ότι αυτή η κατηγορία δεν θα πέρναγε από το Δικαστικό Συμβούλιο. Εκεί το Δικαστικό Συμβούλιο θα απήλλασσε  πανηγυρικά τον κ. Παππά από το έγκλημα, που του αποδίδεται, τη δωροληψία.

ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Αυτό αναγκάστηκαν να αποφύγουνε.

ΙΩΑΝΝΗΣ Κ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ: Και όπως αντιλαμβάνεστε αν σήμερα το φιάσκο είναι μία φορά, τότε θα ήταν δέκα φορές. Και για αυτό το λόγο αρκέστηκαν στην παράβαση καθήκοντος, έχοντας έτσι, νομίζουν, πρώτον προσπάθησαν να αμαυρώσουν την υπόληψη του Παππά αποδίδοντάς του δωροληψία, δηλαδή ένα, το πιο ατιμωτικό έγκλημα για έναν πολιτικό και όταν δεν πέρασε αυτό, δεν τους βγήκε αυτό το σενάριο, αφήνουν την παράβαση καθήκοντος για να μπορούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα να γράφουν σήμερα: «Παραπέμπεται ο Παππάς».Για παράβαση καθήκοντος. Δεν λένε όμως, ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις για τη δωροληψία. Και ποιοι το δέχτηκαν ότι δεν υπήρχαν επαρκείς ενδείξεις; Αυτοί, οι οποίοι συνέταξαν το κατηγορητήριο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ: Κ. Μαντζουράνη μας δώσατε και το πρώτο μας ερώτημα για τους πολιτικούς μας. Να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ήσασταν κοντά μας. Κυρίες και κύριοι, ήταν ο κ. Γιάννης Μαντζουράνης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συνήγορος του κ. Παππά 

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο