αναζήτηση

Πολιτική η απόφαση για Παππά – Αξιοποιείται από τη Ν.Δ. ως αντιπερισπασμός στις υποκλοπές, τους Πάτσηδες, την ακρίβεια και τους πλειστηριασμούς

Για μια κατ’ εξοχήν πολιτική δίκη και πολιτική απόφαση για τον Νίκο Παππά μίλησε ο Γιάννης Μαντζουράνης, σε σχόλιό του για την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Το στέλεχος της ΚΕ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη στο Kontra, ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για τον Νίκο Παππά «είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη», με τη χαρακτηριστική φράση «Θέλω να δω τι θα σκαρφισθεί η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου για να αιτιολογήσει αυτή την απόφαση».

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά υπογράμμισε ότι ακόμα και «ο προσδιορισμός των δικασίμων και για τα δύο Ειδικά Δικαστήρια δεν έγινε σε ουδέτερο και ανύποπτο χρόνο αλλά έτσι ώστε να έχουμε αποφάσεις στην προεκλογική περίοδο. Με δεδομένο τον σφιχτό εναγκαλισμό της δικαιοσύνης με τη ΝΔ και τη δεξιά, είναι πολύ πιθανός κάποιος σχεδιασμός έτσι ώστε το αποτέλεσμα, δηλαδή οι αποφάσεις και των δύο (2) δικών στα δύο (2) Ειδικά Δικαστήρια να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις εκλογές».Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, επεσήμανε ότι, μόλις δημοσιευθεί το σκεπτικό της απόφασης, θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιατί είναι μείζον ζήτημα η παραβίαση των επιταγών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Δεν μπόρεσαν να στηρίξουν την κατηγορία της δωροληψίας οι πολιτικοί διώκτες του Νίκου Παππά και κατέληξαν σε μια κατηγορία παρωνυχίδα, η οποία κανονικά δικάζεται από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο. Δεν πρόκειται ούτε για βαρύ, ούτε για ατιμωτικό αδίκημα, όταν η προβλεπόμενη ποινή είναι από 10 ημέρες έως 2 χρόνια φυλάκιση. Επειδή η απόφαση είναι αμετάκλητη στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει Προσφυγή για παραβίαση διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όταν δημοσιευθεί ολόκληρη η απόφαση και γίνει γνωστό το σκεπτικό της».

Ο Γιάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε την αντίθεση της καταδικαστικής απόφασης με την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά και τόνισε ότι: «Η πρόταση οποιουδήποτε εισαγγελέα δεν είναι δεσμευτική για το δικαστήριο, αλλά έχει βαρύνουσα σημασία, γιατί προέρχεται από την κατηγορούσα αρχή. Όταν ο εισαγγελέας, που είναι αρμόδιος και ταγμένος για να στηρίξει την κατηγορία, έρχεται και λέει δεν υπάρχουν στοιχεία και προτείνει την αθώωση, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Το στέλεχος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέφερε ακόμα ότι δεν πρέπει να διαφεύγει από τους πολίτες το γεγονός ότι για την ίδια κατηγορία, που αντιμετώπιζε ο Νίκος Παππάς, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε ομόφωνα αθώους τον Λευτέρη Κρέτσο και όλα τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας του Διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σε παρατήρησή του για το κλισέ, που επικρατεί στην Ελλάδα περί του ότι «όλες οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να είναι σεβαστές», ο Γιάννης Μαντζουράνης επεσήμανε ότι οι δικαστικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές αλλά δεν είναι όλες σεβαστές. «Ο σεβασμός δεν επιβάλλεται αλλά κερδίζεται. Από εκείνους τους δικαστές, που αποφασίζουν με σθένος, αλλά και μόνο με βάση το νόμο, αιτιολογούν πλήρως τις αποφάσεις τους και δεν συμβιβάζονται με τίποτα άλλο παρά μόνο με την αλήθεια». Το συνηθισμένο κλισέ ότι «έχω εμπιστοσύνη γενικώς και αορίστως στην ελληνική δικαιοσύνη» αδικεί τους δικαστές. Και αυτό, γιατί πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη μόνον στους έντιμους και θαρραλέους, δηλαδή στους καλούς δικαστές», κατέληξε ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο