αναζήτηση

Μόνον οι Έλληνες θα υπερασπιστούν τα εθνικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της χώρας

Εάν η Τουρκία επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απαιτείται ακαριαία αντίδραση με όλα τα νόμιμα μέσα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το δικαίωμα αυτοάμυνας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τόσο στα διεθνή fora όσο και επί του πεδίου στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, επεσήμανε ο Γιάννης Μαντζουράνης σε σχόλιό του για τις δυσμενείς εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρόσφατη παράνομη – πλην υπαρκτή – τουρκολιβυκή συμφωνία.

Ο δικηγόρος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνέντευξή του στο Kontra και τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη, υπογράμμισε ότι μόνον οι Έλληνες θα υπερασπισθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία της πατρίδας μας, αφού οι σύμμαχοι, όπως λχ. οι ΗΠΑ, παρά την – επ’ αόριστον και άνευ οποιουδήποτε ανταλλάγματος – παραχώρηση έξι βάσεων και του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, περιορίζονται σε ουδέτερες δηλώσεις, ενώ η ΕΕ τηρεί ίσες αποστάσεις μεταξύ επιτιθέμενου και υφιστάμενου την επίθεση με την επαναλαμβανόμενη προτροπή «βρείτε τα».

Ο Γιάννης Μαντζουράνης ανέφερε ότι σε περίπτωση, που η Τουρκία επιχειρήσει να πραγματοποιήσει είτε έρευνες είτε γεωτρήσεις σε ελληνικά χωρικά ύδατα ή σε δυνάμει ελληνική ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, η αντίδραση της Ελλάδας πρέπει να είναι ακαριαία ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας αποτροπής σε αέρα, θάλασσα και ξηρά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα πρέπει να αντιδράσει, όπως το 2018 αντέδρασε η κυβέρνηση Τσίπρα, που έστειλε τη φρεγάτα «Νικηφόρος» και εμπόδισε το τουρκικό πλοίο να προβεί σε έρευνες.

Σε σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, ο δικηγόρος και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι το Μαξίμου «πιάστηκε με τον κοριό στα αυτιά» και επιχειρεί με «νύχια και με δόντια» να συγκαλύψει το σκάνδαλο. Η ΕΥΠ επί Κυριάκου Μητσοτάκη, ανέφερε, λειτουργεί ως παρακράτος μέσα στο κράτος, αφού με τη μονότονη επίκληση του απορρήτου από αρμόδιους και αναρμόδιους των μυστικών υπηρεσιών ακυρώνεται η αρμοδιότητα ελέγχου, που έχει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και η ΑΔΑΕ.

Με προσωπική ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είναι ο πολιτικός και διοικητικός επικεφαλής της ΕΥΠ, τόσο οι δημοκρατικοί θεσμοί όσο και η διεθνής εικόνα της πατρίδας μας έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα είπε ο Γιάννης Μαντζουράνης, ενώ ταυτόχρονα επισήμανε ότι κατά το ελληνικό Σύνταγμα το απόρρητο των επικοινωνιών είναι «απόλυτα απαραβίαστο», όπως και η προστασία της ζωής και η απαγόρευση των βασανιστηρίων, εν ολίγοις ανάγεται και αποτελεί κύριο θεμέλιο του δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο