αναζήτηση

Η Τουρκία θέλει συγκυριαρχία και όχι συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στον Alpha 98,9 με τους Δήμο Βερύκιο & Τάκη Χατζή, στις 21/05/21

Σχολιάζοντας τα εθνικά θέματα και την προκλητική στάση της Τουρκίας, είπε: «Δεν είναι μόνο προκλητική η στάση της, αλλά και επιθετική και αναθεωρητική (…). Από το 1974 θέτουν υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και θέτουν, επίσης, και ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Έχουμε, δηλαδή να κάνουμε με μια διαχρονική και κλιμακούμενη τελευταία από τον Ερντογάν, επίθεση κατά των εννόμων συμφερόντων του ελληνισμού. Όχι ως κράτους, αλλά ως έθνους. Γιατί το έθνος υπάρχει κι εμείς σήμερα είμαστε συνέχεια των παλαιών Ελλήνων, των πεθαμένων, και το ενωτικό σχήμα με το μέλλον, με τα παιδιά μας. Εκτός από τον λαό, υπάρχει και έθνος. Και ο Ελληνισμός κινδυνεύει από τους Τούρκους, από την τουρκική επεκτατικότητα».

Μάλιστα, υποστήριξε πως αυτό «δεν το έχει αντιληφθεί στον βαθμό που πρέπει ούτε όλο το πολιτικό σύστημα ούτε και μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού. Θα δείτε στις δημοσκοπήσεις ότι μόνο το 28% δίνει προτεραιότητα στα εθνικά θέματα, σε αντίθεση με την οικονομία. Δεν έχουμε ενημερώσει τον κόσμο για την απειλή που δέχεται ο ελληνισμός. Δεν υπάρχει οικονομία αν δεν έχουμε ασφάλεια, σύνορα».

Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας; «Η Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Επιδιώκει συγκυριαρχία στο Αιγαίο», τονίζει ο κ. Μαντζουράνης.

Απαράδεκτο να μιλούν για “θαλάσσιες ζώνες”


«Υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Πράγματι, η μοναδική, νομική διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Εδώ υπάρχει μια επικίνδυνη φρασεολογία και στάση. Ο κ. Μητσοτάκης και αρκετοί πολιτικοί μας μιλούν για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη», υπογράμμισε ο ποινικολόγος».

«Δεν μπορείς να διαπραγματευτείς τα σύνορά σου», τόνισε και διευκρίνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών, «υπό έναν όρο όμως: ότι όσο χρόνο συζητάς, πρέπει να ενισχύεις την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας σου».

Ακούστε την συνέντευξη ΕΔΩ

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο