αναζήτηση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «πυροβολεί» την Ελευθεροτυπία και την Δικαιοσύνη

Τη δίωξη Βαξεβάνη και την απόπειρα χειραγώγησης της Δικαιοσύνης στηλίτευσε ο δικηγόρος και συνήγορος του εκδότη του Documento, Γιάννης Μαντζουράνης.

Μιλώντας στο Kontra και την εκπομπή Kontra24, ο γνωστός δικηγόρος τόνισε ξεκαθάρισε πως: «σε αυτή την περίοδο που ο κόσμος βασανίζεται με την ακρίβεια, η χώρα του Όλιβερ Τουίστ η Ελλάδα, το πρόβλημα Βαξεβάνη δεν είναι προσωπικό. Είναι πρόβλημα της ελευθεροτυπίας. Στο πρόσωπο του Κώστα Βαξεβάνη και την Γιάννης Παπαδάκου δέχεται επίθεση η ελευθεροτυπία και στο πρόσωπο της Ελένης Τουλουπάκη δέχεται επίθεση η ανεξαρτησία των δικαστών».

Όπως εξήγησε: «Κατηγορούνται γιατί έκαναν όσο έκαναν με εργαλείο τα άρθρα τους. Είναι πρωτοφανές. Αν ένας δημοσιογράφος κάνει ένα δημοσίευμα, ή έχει διαπράξει συκοφαντική δυσφήμηση ή δυσφήμηση ή εξύβριση. Τώρα, να είναι μέλος εγκληματικής οργάνωσης και να του φορτώνουν 4-5 κακουργήματα είναι πρωτάκουστο».

Εν συνεχεία, τόνισε πως όταν διώκονται οι δικαστές νιώθουν ανασφαλείς: «Οι δικαστές πήραν ένα πόρισμα από τη Βουλή που τους έλεγε ερευνήστε αυτά τα πρόσωπα. Τα 7 τα αρχειοθέτησαν αμέσως και οι δύο αργούσαν και τον έναν τον έστειλαν κατηγορούμενο και εύχομαι να αθωωθεί ο άνθρωπος. Γιατί έκαναν κατάχρηση εξουσίας; Επειδή έλεγξαν τους ανέγγιχτους; Υπάρχει στη δημοκρατία οποιοδήποτε πρόσωπο που είναι υπεράνω του νόμου ή του δικαστικού ελέγχου; Για ποιο λόγο; Ξέρετε όταν διώκονται οι δικαστές νιώθουν ανασφαλείς. Παίρνουν ένα κακό μήνυμα οι συνάδερφοί τους. Και άρα στην επόμενη φάση, θα είναι πολύ προσεκτικοί. Δέχεται ένα πλήγμα το δικαστικό ήθος και σθένος, γιατί σου λέει: “αυτά που έπαθε η Τουλουπάκη μπορεί να τα πάθω και εγώ”».

«Δικαστής που είναι ανασφαλής δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος»

«Αυτές οι ενέργειες, είναι στοχευμένες έχουν ως συνέπεια δημιουργία ανασφάλειας στους δικαστές και ο δικαστής που είναι ανασφαλής δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος, αντικειμενικός και αμερόληπτος, όπως επιβάλλεται από το σύνταγμα.  Στους δημοσιογράφους που δέχονται την επίθεση πρέπει να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί όταν δημοσιεύουν οτιδήποτε δημοσιεύουν. Όχι με κριτήριο αν είναι αληθές ή ψευδές αλλά με κριτήριο το ότι κάποιος μπορεί να υπονοήσει ότι λειτουργούν με τα δημοσιεύματά τους ως εργαλείο κάποιου άλλου εγκληματία για να διαπράξει το έγκλημα και τον βοηθάνε έτσι. Δηλαδή τι κατηγορούν τον Βαξεβάνη; Του λένε ότι με τα δημοσιεύματά σου κατ’ εντολή του Παπαγγελόπουλου και με πληροφορίες από τους εισαγγελείς πίεζες τους προστατευόμενους μάρτυρες για να ενοχοποιηθούν αθώοι άνθρωποι», πρόσθεσε.

Και όπως επισημαίνει, η αντίδραση του εκδότη του Documento ήταν να αποκαλύψει την πηγή του καθώς δεν είχε άλλη επιλογή: «Ποια ήταν η άμυνά του; Είπε: Κατ’αρχήν εγώ έπαιρνα πληροφορίες όχι όταν ήταν η Τουλουπάκη αλλά όταν ήταν και η Ράικου. Γιατί δεν είναι κατηγορούμενη η Ράικου; Έχω στοιχεία πως όλες τις πληροφορίες τις έπαιρνα από τον Μανιαδάκη. Πάρτε τις συνομιλίες και δείτε τι μου έλεγε. Δεν είναι άλλη επιλογή παρά μόνον να αποκαλύψει την πηγή του, κάτι που είναι ασύνηθες για τους δημοσιογράφους. Αλλά όταν είσαι κατηγορούμενος για βαριά κακουργήματα δεν έχεις άλλη επιλογή».

«Το ιερότερο δικαίωμα του κατηγορούμενου παραβιάζεται βάναυσα»

Όσον αφορά την πρωτοφανή πίεση της ανακρίτριας, Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου, προς τον Κώστα Βαξεβάνη ώστε να ολοκληρώσει την απολογία του, σημείωσε: «Μετά από 4 μέρες απολογία, στην πέμπτη, μπαίνοντας μέσα η κ. ανακρίτρια μας διαβάζει ένα έγγραφο που το είχε γράψει από πριν και μας λέει: σήμερα το απόγευμα είτε τελειώσετε είτε δεν τελειώσετε εγώ θα θεωρήσω περαιωμένη την απολογία. Δεν είναι απλά παράλογο. Είναι βάναυση προσβολή του ιερότερου δικαιώματος του κατηγορουμένου να απολογηθεί και να του δώσει όσο χρόνο χρειάζεται. Η ανακρίτρια και ο εισαγγελέας έχουν υποχρέωση από τον νόμο να αναζητούν τόσο τα ενοχοποιητικά στοιχεία όσο και τα αθωωτικά. Το ιερότερο δικαίωμα του κατηγορούμενου παραβιάζεται βάναυσα. Γι’ αυτό τον λόγο προσφύγαμε και για άλλες παρανομίες».

Εν τέλει, δεν έκρυψε την ελπίδα του, πως οι ανεξάρτητοι λειτουργοί θα κάνουν σωστά τη δουλειά τους προκαλώντας εκπλήξεις: «Η μεγάλη πλειονότητα των δικαστών δεν είναι πραιτοριανοί της οποιαδήποτε κυβέρνησης. Είναι ανεξάρτητοι λειτουργοί και έχουν εκπλήξει πάρα πολλές φορές, πάρα πολλές κυβερνητικές προσπάθειες χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Εύχομαι και ελπίζω πως θα συμβεί και τώρα. Θα συμβεί στο κατάλληλο στάδιο: στο ακροατήριο που είναι όλα στο φως. Εκεί κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να αποκαλύψει την αλήθεια του».

Τέλος, ο δικηγόρος και μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφερόμενος στο 3ο Συνέδριο του κόμματος επεσήμανε ότι το ισχυρό μήνυμα είναι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή και «όχημα» οι 5+1 θέσεις – δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία. Ο Γιάννης Μαντζουράνης επεσήμανε ότι το 3ο Συνέδριο ήταν από τα πιο ζωντανά και επιτυχημένα καθώς κατατέθηκαν προτάσεις και εκφράστηκαν όλες οι απόψεις επισημαίνοντας ότι οι διαφωνίες που ακούστηκαν δεν είναι έκπληξη για την Αριστερά. «Το επικίνδυνο είναι να υπάρχουν σε όλα ομοφωνίες», επεσήμανε το μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο