αναζήτηση

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλει βάναυσα και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και των άλλων ανθρώπων, που κατοικούν στην Ελλάδα παραβιάζονται από παρανομούντες δημόσιους λειτουργούς, δημόσιους υπαλλήλους και πολιτικούς. Έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι, δεν μπορεί συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Είναι υποχρέωση όλων των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης να υποβάλουν πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για τις υποκλοπές. Και θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχει το θράσος η Νέα Δημοκρατία να αρνηθεί την συγκρότηση αυτής της επιτροπής, γιατί τότε θα πρόκειται για καθαρή ομολογία ενοχής”,  δήλωσε Στο Κόκκινο 105.5 και στην Βούλα Κεχαγιά, ο γνωστός δικηγόρος και μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Μαντζουράνης.

Γιάννης Μαντζουράνης · Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσβάλει βάναυσα και παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, είπε:

✔ Η υπόθεση των υποκλοπών μοιάζει με χιονοστιβάδα… και το θέμα είναι πότε και ποιον θα πλακώσει; Εγώ θεωρώ ότι πρώτη από όλους θα πλακώσει την κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση φέρει τη αποκλειστική ευθύνη, αφού λίγες μέρες μετά τις εκλογές του 2019 νομοθέτησε την υπαγωγή της ΕΥΠ στην άμεση ευθύνη και εποπτεία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

✔ Η κυβέρνηση το 2020 με άδεια της αρμόδιας εισαγγελέως που κατοικοεδρεύει στην ΕΥΠ, δηλαδή της κ. Βασιλικής Βλάχου, πραγματοποίησε 13.751 άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας, δηλαδή επετράπη στην ΕΥΠ να παρακολουθεί χιλιάδες αριθμούς τηλεφώνων στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι μία άρση δεν σημαίνει ότι αντιστοιχεί σε έναν αριθμό τηλεφώνου αλλά μπορεί να αφορά πολλούς αριθμούς τηλεφώνων, που ανήκουν σε διάφορα πρόσωπα.

✔ Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2020 έχουμε αύξηση του αριθμού των νόμιμων συνακροάσεων μετά από δικαστικά βουλεύματα κατά 39% σε σχέση με το 2019. Το 2019 είχαν εκδοθεί 2.302 βουλεύματα για άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους καταπολέμησης της βαριάς εγκληματικότητας και το 2020 τα δικαστικά βουλεύματα, που επέτρεπαν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ανήλθαν σε 3.190. Επίσης το 2020 αυξήθηκαν κατά 18% σε σχέση με το 2019 οι εισαγγελικές εντολές για άρσεις απορρήτου επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.

✔ Αν τα παραπάνω, τα συνεκτιμήσουμε με το γεγονός ότι στις 31 Μαρτίου του 2021 η κυβέρνηση πέρασε μια ύποπτη τροπολογία με διαδικασίες fast track, όπου αφαιρεί το δικαίωμα από την ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους θιγόμενους – δηλαδή όσους με εισαγγελική εντολή ή δικαστικό βούλευμα ήρθη το απόρρητο των επικοινωνιών τους – για τα αποτελέσματα αυτής άρσης. Τότε το μόνο που μένει είναι το συμπέρασμα ότι η πρακτική που ακολουθείται από την ΕΥΠ και από άλλες ελληνικές αρχές, είναι πολύ επικίνδυνη για τα δικαιώματα των πολιτών και των λοιπών κατοίκων αυτής της χώρας.

✔ Η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται:

α) στο άρθρο 19 του Συντάγματος, όπου διασφαλίζεται το απόρρητο των επικοινωνιών μέσω επιστολών, τηλεφώνων, Fax και οποιουδήποτε άλλου μέσου,

β) στο άρθρο 9 του Συντάγματος, όπου κατοχυρώνεται το απαραβίαστο της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, και

γ) στο άρθρο 9α του Συντάγματος, όπου κατοχυρώνεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

✔ Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνώριζε για τις παρακολουθήσεις του κ. Κουκάκη. Αν κανείς παρακολουθήσει τις ημερομηνίες των πράξεων της κυβέρνησης, της ΕΥΠ και της ΑΔΑΕ και την νομοθετική πρωτοβουλία της ΝΔ στις 31 Μαρτίου του 2021, θα δει ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την παρακολούθηση του Κουκάκη, ύστερα από δύο διαδοχικές εισαγγελικές εντολές και για την πρόωρη διακοπή της παρακολούθησής του με τρίτη εισαγγελική εντολή καθώς και για όλες τις σχετικές πράξεις και παραλείψεις των δημόσιων αρχών σε βάρος του ενλόγω δημοσιογράφου.

✔ Η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκη εκτός από παραβίαση της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής του, εκτός από παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του, εκτός από παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του πρόκειται και για υπονόμευση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, αφού προσβάλλεται το δικαίωμα ενός πολίτη και μάλιστα αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος να συμμετέχει στα κοινά, δηλαδή να συμμετέχει στην πολιτική ζωή ελεύθερα, ακώλυτα, ανεμπόδιστα και χωρίς να τον παρακολουθεί κανένας.

✔ Πέρα από τις δικαστικές και ποινικές ευθύνες υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες. Και αυτό πρέπει να το ερευνήσει η βουλή με εξεταστική επιτροπή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ αλλά και του ΜΕΡΑ25 υπερβαίνουν τον αριθμό των απαιτούμενων 120 βουλευτών και μπορούν να ζητήσουν και να αποφασίσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Είναι συνταγματική και πολιτική υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να συνεργαστούν όλα τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτό το ζήτημα. Δεν πάει άλλο! Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και ύποπτη!

✔ Για θέματα παρακολουθήσεων και παραβιάσεων του απορρήτου υπάρχει πλούσια νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο για αντίστοιχες περιπτώσεις έχει καταδικάσει και την Ουγγαρία και την Ρωσία. Δηλαδή από την άποψη της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, του απαραβίαστου της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και των προσωπικών δεδομένων μπορεί η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη να συγκριθεί με την Ρωσία του Πούτιν και την Ουγγαρία του Όρμπαν; Αυτό νομίζω δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν Έλληνα πολίτη όσο δεξιός και συντηρητικός κι αν είσαι.

✔ Ο κύριος Μητσοτάκης είναι πρωταθλητής δεινών και κακών, τα οποία δυστυχώς συνεπάγονται δυσμενείς επιπτώσεων για τον ελληνικό λαό. Η θανατηφόρα διαχείριση της πανδημίας, η μέγγενη της ακρίβειας, η απάτη των fuel και power passes, ο ίλιγγος των δισεκατομμυρίων που τσεπώνουν οι πάροχοι και οι πλουσιοπάροχοι, οι απευθείας αναθέσεις, τα golden boys, οι ασυλίες τραπεζιτών και λοιπών κολλητών «και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός» είναι μερικά από τα κατορθώματα της πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άραγε τι έχουν αφήσει όρθιο; Οικονομία, θεσμοί, Δικαιοσύνη, εμπιστοσύνη στο κράτος, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, εργασιακά δικαιώματα, αλήθεια στην ενημέρωση, γίνονται καθημερινά θύματα ενός καθεστώτος, που απειλεί στα τέλη του ανέμελου, επικίνδυνου και κερδοφόρου για τους λίγους και ισχυρούς βίου του να πάρει στο λαιμό του όλους τους Έλληνες και να πληγώσει ανεπανόρθωτα την πατρίδα μας.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο