αναζήτηση

Διάλεξαν τον αυτοεξευτελισμό από τη νίλα του Δράμαλη

Τα κύρια σημεία από τη συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στον 105, 5 Στο Κόκκινο για την παραπομπή του Νίκου Παππά

1. Καταρχήν, θα πρέπει να επισημάνω δυο πρωτιές σε αυτή τη διαδικασία εις βάρος του Νίκου Παππά. Δυο πρωτιές, όχι θετικές αλλά αρνητικές. Πρώτον, είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που απουσιάζει ο πρωθυπουργός από τη συζήτηση στην ολομέλεια για άσκηση ή μη ποινικής δίωξης. (Γιατί δεν αποφασίστηκε παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο, είναι λάθος αυτό. Την παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο θα την αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο του ειδικού δικαστηρίου, που τα μέλη του θα κληρωθούν σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής, όπως και ο εισαγγελέας, και θα είναι άλλα από τα μέλη του ειδικού δικαστηρίου). Για πρώτη φορά λοιπόν κρύφτηκε ο πρωθυπουργός που η κοινοβουλευτική του ομάδα – και βεβαίως υπό την έγκριση του, την καθοδήγηση του, και την προτροπή του- κατηγορεί έναν πολιτικό του αντίπαλο, για δυο ατιμωτικά εγκλήματα. Δωροληψία πολιτικού υπέρ τρίτου (όχι για τον εαυτό του, “πήρε δώρο για να το δώσει στον Καλογρίτσα”, αυτό έλεγε η κατηγορία) και παράβαση καθήκοντος.

2. Δεύτερη σημαντική πρωτιά είναι ότι για πρώτη φορά η πλειοψηφία δεν μπορεί να στηρίξει το κατηγορητήριο. Διότι, δεν έθεσε στο αρχείο την υπόθεση για την κατηγορία για δωροληψία υπέρ τρίτου από καλοσύνη, από αγάπη στην δικαιοσύνη, από αμεροληψία και αντικειμενικότητα. Αντιθέτως, προσπάθησαν με λύσσα να την στηρίξουν, χρησιμοποίησαν ψευδομάρτυρες, δεν κάλεσαν κρίσιμους μάρτυρες, έκρυψαν άλλους υπεύθυνους όπως τον Στουρνάρα που δεν τον κάλεσαν. Ευτυχώς ο άνθρωπος έστειλε ένα χαρτί που έλεγε την αλήθεια. Δεν κάλεσαν τον Βαξεβάνη που τον λασπώνουν, δεν κάλεσαν άλλους μάρτυρες που ζητήσαμε όπως τον νομικό σύμβουλο της τράπεζας, για να αποδειχθεί ότι ήταν σε πλήρη συνεννόηση η τράπεζα Αττικής, όταν εξέδιδε την εγγυητική επιστολή, με την τράπεζα της Ελλάδος. Παρά, τη λυσσαλέα αυτή προσπάθεια δεν κατάφεραν να στηρίξουν την κατασκευή τους. Μια κατασκευή, που από την αρχή στηρίχθηκε σε έναν πωρόλιθο, την μαρτυρία του Καλογρίτσα. Η ΝΔ, γνώριζε όταν συνέθεσε την πρόταση ότι ο κ. Καλογρίτσας είχε κάνει ήδη τέσσερις αντιφατικές καταθέσεις. Άλλα, έλεγε στο πολιτικό δικαστήριο με την αστική αντιδικία του, με τον Χούρη, άλλα στην μήνυση του, άλλα σε υπόμνημα του, και μετά τα διόρθωνε, όταν καταλάβαινε ότι έλεγε ανοησίες. Και πάνω σε αυτές τις καταθέσεις στηρίχτηκε όλο το οικοδόμημα της δωροληψίας υπέρ τρίτου. Και κατέρρευσε!

3. Γιατί; Γιατί, η διαδικασία στο ακροατήριο είναι δημόσια. Και φαντάζομαι ότι κανένα ειδικό δικαστήριο δεν θα ελάμβανε την απόφαση να μην υπάρχουν δημοσιογράφοι και κάμερες καθ΄ όλη την διάρκεια της διαδικασίας. Εκεί λοιπόν, θα πάθαιναν την νίλα του Δράμαλη, θα εξευτελίζονταν παντελώς. Για να αποφύγουν αυτόν τον εξευτελισμό… αυτοεξευτελίστηκαν, αποσύροντας την κατηγορία για την δωροδοκία. Άφησαν την κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, ένα ασήμαντο αδίκημα, για το οποίο θα συγκροτηθεί ολόκληρο ειδικό δικαστήριο, θα κινητοποιηθούν τα δυο ανώτατα δικαστήρια της χώρας! Αν οψέποτε, φτάσει στο ακροατήριο, γιατί θεωρώ ότι ένα δικαστικό συμβούλιο που θα απαρτίζεται από στοιχειωδώς σοβαρούς δικαστές, δεν πρόκειται να στείλει αυτή την υπόθεση στο ακροατήριο. Όχι για να ευνοήσει τον Παππά, αλλά για να σώσει κάποια ψήγματα σοβαρότητας και αξιοπιστίας του θεσμού της δικαιοσύνης, που χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σταθερά η ΝΔ, κυρίως τώρα με τον νεότερο Μητσοτάκη, ως εργαλείο για να ικανοποιήσει πολιτικές επιδιώξεις.

Θυμίζω ότι είμαστε η μόνη χώρα που το σκάνδαλο Novartis, ένα παγκόσμιο σκάνδαλο, για το οποίο η εταιρία συμβιβαζόμενη, πλήρωσε την Αμερική τριακόσια εκατομμύρια δολάρια για τις δωροδοκίες της στην Ελλάδα, έχει βαφτιστεί “σκευωρία”, σε βάρος δέκα πολιτικών, των οποίων μάλιστα οι οκτώ υποθέσεις μπήκανε στο αρχείο, από την φυσική αυτουργό της υποτιθέμενης σκευωρίας, την εισαγγελέα, που την πάνε τώρα κατηγορούμενη.

4. Η εξεταστική προανακριτική εις βάρος του Νίκου Παππά και του Σύριζα ήταν εκτέλεση συμβολαίου, έκαναν χατίρι στους χορηγούς τους. Και αναρωτιέμαι, σε πόσους εχέφρονες Έλληνες έφτασε η ουσία της υπόθεσης; Γιατί, οι περισσότεροι Έλληνες βομβαρδίστηκαν με ψέματα ή με μισές αλήθειες, από αυτά τα απίθανα πρόσωπα των πρωϊνών εκπομπών των τηλεοράσεων, αλλά και από τα δελτία ειδήσεων ορισμένων, δυο τουλάχιστον οι οποίοι ήταν οι πρωτοπόροι στην εκστρατεία λάσπης σε βάρος του Σύριζα και του Παππά. Τελικά, προσπάθησαν να λασπώσουν όχι μόνο τον Νίκο Παππά αλλά και τον Τσίπρα. Συγκεκριμένα, έχουν στείλει εκατοντάδες ανώνυμες καταγγελίες, σε όλες τις φορολογικές αρχές στην αρχή για το ξέπλυμα, εναντίον πολιτικών αντιπάλων τους, αλλά έχουν πεταχτεί στο καλάθι των αχρηστιών, μετά από έρευνα. Έχουνε ανοίξει, με βάση την νομοθεσία, τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουνε ελέγξει Ε9, έχουν κάνει τα πάντα για να βρούνε έστω και ένα ευρώ για να σπιλώσουνε την παράταξη της αριστεράς. Όχι της πρώτης φοράς αριστεράς, της δεύτερης. Η πρώτη ήταν το ΠΑΣΟΚ το ΄81-84.

5. Και γιατί το έκαναν αυτό το πανηγύρι; Γιατί στο τέλος “Λέγε, λέγε, λέγε… κάτι θα μείνει”.  “Συκοφαντείτε, συκοφαντείτε, συκοφαντείτε”, όπως έλεγε ο Ταλεϊράνδος στους νεαρούς διπλωμάτες. Πιστεύω, ότι αυτή η υπόθεση δεν θα πάει στο ακροατήριο αλλά μακάρι να πάει για να αποκαλυφθούν, να ξεσκεπάσουμε όλη τη σκευωρία. Γιατί, στέλνουν έναν άνθρωπο κατηγορούμενο για παράβαση καθήκοντος επειδή έκανε έναν νόμο ως υπουργός με κυβερνητική εντολή, μπήκε μπροστά, πολέμησε και πολεμήθηκε λυσσαλέα από όλα τα μεγάλα συμφέροντα που είχαν τότε τηλεοπτικές άδειες και λειτουργούσαν τους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, για την χρήση των συχνοτήτων η οποία είναι δημόσια περιουσία. Και ας κόψουν επιτέλους το παραμύθι ότι πληρώνανε τον φόρο εισοδήματος. Εφόσον, είχαν έσοδα από διαφημίσεις αυτονόητο ήταν να πληρώνουν τον φόρο. Αφού λοιπόν, τους έβαλε να πληρώσουν για πρώτη φορά για κάτι που χρησιμοποιούσαν μέχρι τότε τσάμπα και βερεσέ, τον πάνε κατηγορούμενο. Ποιοι; Η κυβέρνηση, με εντολέα τους ιδιοκτήτες που ο Κώστας Καραμανλής ονόμαζε “νταβατζήδες”. Αυτοί, που τώρα με τα κανάλια τους στηρίζουν με νύχια και με δόντια τον Μητσοτάκη, κατακρεουργούν κάθε μέρα την αλήθεια, συκοφαντούν κάθε μέρα τον Σύριζα και τον Τσίπρα. Να, γιατί γίνονται όλα αυτά! Χατίρι, της ΝΔ, στους χορηγούς της και στους προστάτες της.

6. Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος. Ακόμα κι όταν η πλειοψηφία κάνει λάθος, στις δημοκρατίες, έχει κάποιο λόγο. Υπάρχει πάντα κάποια αιτία και εξήγηση γιατί ο κόσμος ψηφίζει μια το ένα κόμμα και μια το άλλο. Και η ευθύνη, δεν βρίσκεται πάντα στους απέναντι ούτε στους ψηφοφόρους αλλά και σε αυτόν που ηττάται, έχει και αυτός μερίδιο ευθύνης. Με αυτό, θέλω να υπογραμμίσω ότι έχουμε κι εμείς ευθύνη που χάσαμε τις εκλογές του 2019 και πρέπει να την αναλάβουμε, και να κάνουμε ειλικρινή αυτοκριτική, για να επανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και να αρχίσει μία πορεία προς την επανεκλογή στην κυβέρνηση και την νίκη. Αλλά, το ζήτημα με τον Παππά και τον Τσίπρα και τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι κρίσιμο και οι έχοντες τα ηνία της πληροφόρησης και της παραπληροφόρησης αποφεύγουν να πούνε ότι για πρώτη φορά τους ζήτησαν να πληρώσουνε, περίπου δέκα εκατομμύρια τον χρόνο. Καθώς, μόλις ανέλαβε η ΝΔ, με αφορμή την πανδημία τους είπαν: “Παιδιά, μην πληρώσετε τώρα, θα δούμε αργότερα!”. Τους έδωσε μάλιστα και τον αναβαλλόμενο φόρο. Τώρα, αντιλαμβάνεστε γιατί όλοι αυτοί οι λεβέντες, μεταμορφώθηκαν σε σκυλιά ανήμερα ενάντια στον Σύριζα, στον Παππά και στον Τσίπρα και γιατί θα παραμείνουν σκύλοι, φύλακες, λυκόσκυλα της κυβέρνησης της ΝΔ. Αλλά όπως λέει ο λαός μας: “Γελάει καλύτερα… όποιος γελάει τελευταίος”. Και σε αυτή την υπόθεση σας υπογραμμίζω ότι, εκείνοι που θα γελάσουν τελευταίοι θα είναι ο Παππάς και ο Σύριζα».

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο