αναζήτηση

Αναμενόμενη η καμπάνα από την Ένωση Ευρωπαίων Δικαστών

Όσοι αντιστέκονται στις πρακτικές του πατερναλισμού και του πελατειασμού βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβέρνηση

«Η καμπάνα από την Ένωση Ευρωπαίων Δικαστών, αν και συμβαίνει σπάνια, ήταν αναμενόμενη γιατί είναι και σπάνια η συμπεριφορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στις δικαστικές ενώσεις», είπε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης. 

Όπως εξήγησε: «Η ανεξαρτησία των δικαστών κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και έχει δύο μορφές, την λειτουργική και την  προσωπική. Η λειτουργική αφορά την ανεξαρτησία των δικαστών και την έλλειψη οποιουδήποτε ελέγχου κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, προκειμένου να σχηματίζουν την κρίση τους ανεπηρέαστα, με βάση τη συνείδησή τους που υπόκειται μόνο στο Σύνταγμα και το νόμο. Το δεύτερο είναι η προσωπική ανεξαρτησία που κατοχυρώνεται και εδώ είναι η παρανομία του κυρίου Τσιάρα και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η προσωπική ανεξαρτησία του δικαστή εξασφαλίζεται πρώτον με την ισοβιότητα η οποία είναι σχετική με δεδομένο ότι έχει μπει όριο στο σύνταγμα τα 67 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής ακόμα και αν καταργηθεί η θέση του δεν απολύεται, όπως γίνεται με το δημόσιο υπάλληλο με την μονιμότητα.

Δεύτερον, με τις αποδοχές του κατοχυρώνεται η προσωπική ανεξαρτησία που λέει ότι το σύνταγμα θα πρέπει να είναι ανάλογες με το λειτούργημά του και η νομολογία των δικαστηρίων έχει συνδέσει τις αποδοχές των δικαστών με τις αποδοχές των βουλευτών γιατί και οι δύο είναι φορείς εξουσίας και λειτουργιών του κράτους.

Επίσης με τον έλεγχο των προαγωγών της υπηρεσιακής τους κατάστασης και εδώ βρίσκεται το ζουμί στην παράλειψη του κυρίου Τσιάρα, να καλέσει αντιπροσώπους των δικαστικών ενώσεων να συμμετέχουν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου για τον οργανισμό δικαστηρίων.

Ο οργανισμός δικαστηρίων ρυθμίζει τον τρόπο προαγωγής των δικαστών, τον τρόπο μετάθεσής τους, τον τρόπο τοποθέτησης, τον τρόπο επιλογής των προϊσταμένων των μεγάλων δικαστηριακών  μονάδων και το σοβαρότερο την αξιολόγηση των δικαστών η οποία ούτως ή άλλως πάσχει εδώ και πολλά χρόνια.

Αυτά είναι τα καθοριστικά στοιχεία για την προσωπική ανεξαρτησία των δικαστών και είναι αδιανόητο να συμμετέχουν να μην καλούνται οι ενώσεις να συμμετέχουν στη διαμόρφωση αυτού του νομοσχεδίου

Σύμφωνα με τον κ Μαντζουράνη, ο λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι γιατί «η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση, έχει μία αντιπάθεια προς οποιαδήποτε ανεξάρτητη και μη υπάκουη στα κελεύσματά της φωνή. Μία τέτοια φωνή, είναι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία παρά τις προσπάθειες των εγκάθετων της Νέας Δημοκρατίας στη δικαιοσύνη συνδικαλιστικών ενώσεων ομάδων, δεν κατάφεραν να την ελέγξουν».

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο