αναζήτηση

Γ. Μαντζουράνης: «Το Μητσοτάκης δεν είναι επώνυμο, είναι επάγγελμα»

Ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Γιάννης Μαντζουράνης μιλά στο Documento για όλα τα μείζονα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ο έγκριτος νομικός καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασέλγεια κατά της δικαιοσύνης και βιασμό της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τη συγκάλυψη σε σχέση με τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, όπως ακριβώς συνέβη και με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στους ολιγάρχες των media την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και εκφράζει την άποψη ότι «η φαυλότητα είναι στο αίμα της δυναστείας Μητσοτάκη».

Ο νομικός και υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Γιάννης Μαντζουράνης καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασέλγεια της δικαιοσύνης και βιασμό της δημοκρατίας

Ο υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών Γιάννης Μαντζουράνης μιλά στο Documento για όλα τα μείζονα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας. Ο έγκριτος νομικός καταγγέλλει την κυβέρνηση για ασέλγεια κατά της δικαιοσύνης και βιασμό της δημοκρατίας, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει τη συγκάλυψη σε σχέση με τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, όπως ακριβώς συνέβη και με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στους ολιγάρχες των media την περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και εκφράζει την άποψη ότι «η φαυλότητα είναι στο αίμα της δυναστείας Μητσοτάκη».

Πιστεύετε ότι η χώρα θα οδηγηθεί στις κάλπες χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη; Κατά τη δική σας άποψη τι έφταιξε;

Τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών θα μείνουν στο σκοτάδι γιατί είναι επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επιχειρεί να καταστήσει και τη δικαστική εξουσία συνένοχη των ενόχων της τραγωδίας στα Τέμπη. Δυστυχώς δικαστές και εισαγγελείς δεν διαμαρτυρήθηκαν ούτε φαίνεται να αντιστέκονται στην ωμή παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που με δημόσια επιστολή προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο δίδει οδηγίες για το πώς και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι ανακρίσεις, τι να ελέγξει, πού πρέπει να στραφούν οι έρευνες, καθώς και να συμπεριλάβει στη δικογραφία το πόρισμα της επιτροπής που διόρισε η κυβέρνηση.

Και την περασμένη Πέμπτη κατατέθηκε μια «ντροπολογία» που προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης που η ίδια διόρισε ως προεκλογικό τέχνασμα. Ετσι θωρακίζεται το ανεξέλεγκτο του οποιουδήποτε πορίσματος της εν λόγω επιτροπής. Ολα αυτά τα ανήκουστα προσβάλλουν τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους, ενώ το ζητούμενο είναι μόνο όλη η αλήθεια.

Ο πρωθυπουργός και στην τραγωδία των Τεμπών επιλέγει τη συγκάλυψη, όπως ακριβώς διαπράττει και στο σκάνδαλο των υποκλοπών, για να κουκουλώσει τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες του ίδιου, των μελών της κυβέρνησής του και των αρμόδιων στελεχών του ΟΣΕ. Και στη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη η δικαστική διερεύνηση έχει «σπάσει» σε πολλές επιμέρους έρευνες, όπως ακριβώς γίνεται και στις έρευνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Ο «σταθμάρχης του Μαξίμου» και νεκροθάφτης της αλήθειας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για όσα δυσώδη διαδραματίζονται στο πυκνό σκοτάδι των υπογείων του βαθέος κράτους σχετικά με τις έρευνες τόσο για την τραγωδία στα Τέμπη όσο και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Κλιμάκιο του FBI βρίσκεται στην Αθήνα για να διερευνήσει την υπόθεση της διπλής παρακολούθησης της Αρτέμιδος Σίφορντ. Μήπως το πουλόβερ των ευθυνών αρχίζει να ξηλώνεται από τις αμερικανικές αρχές;

Η έρευνα του FBI μπορεί να είναι πολύτιμη για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Για την αποκάλυψη της αλήθειας είναι θετικό ότι διερευνάται από τις ΗΠΑ η διπλή παρακολούθηση, μέσω ΕΥΠ και Predator, της Αρτέμιδος Σίφορντ. Ωστόσο και εδώ το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και πώς η ελληνική Δικαιοσύνη θα αξιοποιήσει τα ευρήματα από τις έρευνες του FBI. Και αυτό γιατί υπάρχει το αρνητικό προηγούμενο με το σκάνδαλο της Novartis, όπου οι αμερικανικές αρχές τροφοδότησαν με πολύτιμα στοιχεία τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές και αυτά τα στοιχεία κατέληξαν στον «κουβά». Σημειωτέον ότι στα χέρια των ελληνικών αρχών ήρθαν έγγραφα του FBI που αναφέρονταν συγκεκριμένα σε πολιτικά πρόσωπα με ονοματεπώνυμο, σε συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις τους και σε περιγραφές του τρόπου υλοποίησης αυτών. Και αυτά τα έγγραφα του FBI «θάφτηκαν» στην Ελλάδα κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis.

Το ζητούμενο είναι ότι, ακόμη κι αν το πουλόβερ των πολιτικών και ποινικών ευθυνών αρχίσει να ξηλώνεται από τις αμερικανικές αρχές, ποια θα είναι η στάση των δημόσιων αρχών στην Ελλάδα, που εξαρτάται από το ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία, γιατί μόνο μια προοδευτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει δημοκρατικά αντανακλαστικά, πολιτική βούληση και κοινωνικές ευαισθησίες για να αποκαλύψει και να τιμωρήσει τους λεγόμενους «ανέγγιχτους» όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

Πώς κρίνετε τη διαχείριση του συγκεκριμένου σκανδάλου από την ηγεσία της ελληνικής Δικαιοσύνης;

Οι υποκλοπές αποτελούν βάναυση παραβίαση θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, του απορρήτου των επικοινωνιών, που στο άρθρο 19 του συντάγματος κατοχυρώνεται ως «απολύτως απαραβίαστο». Ο τρόπος που η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται αυτό το ουσιώδες για το κράτος δικαίου ζήτημα συνιστά ασέλγεια για τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, για την οποία, εκτός από το παρακράτος στο Μαξίμου, έχει ευθύνη και η ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ολα τα βήματα που έγιναν και γίνονται είναι για να συγκαλυφθούν και όχι να αποκαλυφθούν οι ένοχοι ενός σκανδάλου το οποίο κατέστησε την πατρίδα μας περίγελο σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ελεγχόμενη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και άλλα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταδικαστέα σε επίσημες εκθέσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και στόχο ερευνών από πράκτορες του FBI. Ενέργειες όπως οι προφορικές παρεμβάσεις του Ισίδωρου Ντογιάκου στην Cosmote για να σταματήσει έλεγχος κλιμακίου της ΑΔΑΕ, η διαβόητη «γνωμοδότηση» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μαζί με εκβιαστικές απειλές του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών για κακουργηματικές διώξεις σε βάρος τους αποσκοπούν στην κατάργηση της ανεξαρτησίας και την ουσιαστική απαγόρευση άσκησης των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της, αφού τόσο με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσο και με τις πρωτοφανείς ωμές εισαγγελικές παρεμβάσεις στο έργο της επιχειρείται η μετατροπή της σε άβουλο παρατηρητή και φιμωμένο μάρτυρα των παράνομων υποκλοπών, δηλαδή των προκλητικών επιθέσεων του κράτους και παρακράτους του Κυριάκου Μητσοτάκη στον σκληρό πυρήνα του δημοκρατικού κράτους δικαίου.

Οι επιλογές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με τις ευλογίες αν όχι με τις εντολές του Κυρ. Μητσοτάκη υπονομεύουν τη δημοκρατική έννομη τάξη και οδηγούν σε μια δημοκρατία του πάγου.

Οι πολίτες στις 21.5.2023 με τη μαζική προσέλευση και κυρίως με την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αποτρέψουν τη συγκάλυψη της αλήθειας και των ευθυνών οποιουδήποτε, την ασέλγεια σε βάρος της δικαιοσύνης και τον βιασμό της δημοκρατίας.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές κι εσείς εκλεγείτε βουλευτής, ποιες μεταρρυθμίσεις θα εισηγηθείτε σε σχέση με τη λειτουργία της τρίτης εξουσίας;

Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση είναι η επικράτηση του αυτονόητου. Δηλαδή η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και η ουσιαστική προστασία των λειτουργών της, που εκτελούν με εντιμότητα και σθένος το καθήκον τους. Η προστασία των δικαστών και εισαγγελέων από έξωθεν και έσωθεν παρεμβάσεις, ο εκσυγχρονισμός της οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων αλλά και της Σχολής Δικαστών με αναπροσανατολισμό των στόχων της, των προγραμμάτων, των εισιτηρίων και εξιτηρίων εξετάσεων, με εμπλουτισμό των διδασκόντων και άλλα μέτρα έπειτα από διάλογο με τους δικαστές και εισαγγελείς καθώς και δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες είναι επείγουσα προτεραιότητα.

Επίσης, εκτός της ψηφιοποίησης και της επιτάχυνσης των διαδικασιών, σημαντική παράμετρος για τη βελτίωση της ποιότητας στην απονομή της δικαιοσύνης είναι η θέσπιση μηχανισμών δημόσιου δημοκρατικού ελέγχου της λειτουργίας της δικαστικής εξουσίας με συνδρομή όλων των συμμετεχόντων στη διεκπεραίωση του δικαιοδοτικού έργου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα χρόνια της διακυβέρνησής του αντιμετώπισε τη Δικαιοσύνη με όρους μαφίας, υποτίμησε δικαστές και εισαγγελείς και έτσι υπονόμευσε την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η ποινική δίωξη εισαγγελέων επειδή έπραξαν το καθήκον τους στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis είναι μια από τις μεγαλύτερες πληγές που αφήνει το καθεστώς Μητσοτάκη και θα πρέπει η προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να στείλει το μήνυμα στους έντιμους και θαρραλέους λειτουργούς της Δικαιοσύνης ότι μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς απειλές, διώξεις και εκβιασμούς ανεξάρτητα από το εάν ενώπιόν τους βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα ή πανίσχυροι επιχειρηματίες.

Την ώρα που λαϊκές κατοικίες βγαίνουν στο σφυρί, ο Ν. Παπαθανάσης κατάφερε ένα σκανδαλώδη συμβιβασμό με τη Eurobank. Δεσμεύεστε ότι θα φέρετε δικαιοσύνη και στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων;

Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει ένα οργανωμένο σχέδιο αναδιανομής πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds και τις τράπεζες. Επιχειρείται ο αφελληνισμός της ακίνητης περιουσίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το σχέδιο «Ηρακλής» έχει φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας νοικοκυριά και επαγγελματίες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών των πολιτών. Το υπέρογκο ιδιωτικό χρέος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας. Η επίλυση αυτού του προβλήματος συνιστά αναγκαία προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου.

Γιατί συστρατευτήκατε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Αποφάσισα να συμπορευτώ με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ το 2019 γιατί πιστεύω ότι η ήττα το 2019 δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε ο Αλέξης Τσίπρας να ανασυγκροτήσει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Και ήθελα να είμαι μέρος αυτής της προσπάθειας.

Με τον Αλέξη Τσίπρα γνωρίστηκα όταν κλήθηκα να αναλάβω την υπεράσπιση του ελληνικού δημοσίου στις δίκες στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, οπότε στις συναντήσεις μας είδα ένα νέο άνθρωπο που ρουφούσε πληροφορίες σαν σφουγγάρι. Εθετε γρήγορα ερωτήματα, είχε υψηλή αντίληψη και άκουγε προσεκτικά. Είδα έναν άνθρωπο με σταθερές θέσεις αλλά με ανοιχτά αυτιά και μάτια. Μάλιστα είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ σε τρεις συναντήσεις που είχε με τρεις πολύ ισχυρούς μιντιάρχες, όπου συμπεριφερόταν με ευγένεια αλλά όχι με υποτέλεια, οπότε και διαπίστωσα ότι μπορεί να επαναφέρει τα πρωτεία της πολιτικής εξουσίας έναντι της οικονομικής εξουσίας γιατί δεν τον κρατάει κανένας, δεν τον έχει στο χέρι κανένας. Και γι’ αυτό στρατεύτηκα στο πλευρό του.

Εχετε ζήσει τη σκληρή τριετία της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ποιες ομοιότητες εντοπίζετε στις πρακτικές άσκησης διακυβέρνησης με τον γιο του;

Ο Κυριάκος γαλουχήθηκε πολιτικά από τον πατέρα του και βαδίζει στα χνάρια του με ακραίες νεοφιλελεύθερες αλλά και αυταρχικές θέσεις υπέρ των συμφερόντων της ολιγαρχίας, όπως έπραξε και ο πατέρας του. Η δυναστεία Μητσοτάκη έχει ροπή στις διώξεις πολιτικών αντιπάλων. Ο πατήρ Μητσοτάκης πρωτοστάτησε στις διώξεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Η διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη παράγει σκάνδαλα, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, απευθείας αναθέσεις, παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, στρατιωτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, διώξεις πολιτικών, όπως ο Νίκος Παππάς, εισαγγελέων, όπως η Ελένη Τουλουπάκη, δημοσιογράφων, όπως ο Κώστας Βαξεβάνης.

Η φαυλότητα είναι στο αίμα της δυναστείας Μητσοτάκη. Η λέξη Μητσοτάκης δεν είναι επώνυμο, είναι επάγγελμα, που οδηγεί στη δημόσια χλεύη. Οπως ο πατήρ, έτσι και ο υιός θα τεθεί στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας του τόπου.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο