αναζήτηση

Γ. Μαντζουράνης στη «Βραδυνή της Κυριακής»: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγάλει τους Έλληνες από την απελπισία

Ο Γιάννης Μαντζουράνης δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» μιλάει για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, το προεκλογικό κλίμα και τη σημασία της νίκης της προοδευτικής παράταξης.

Ο Γιάννης Μαντζουράνης δικηγόρος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» μιλάει για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, το προεκλογικό κλίμα και τη σημασία της νίκης της προοδευτικής παράταξης.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιδιώκει να εφαρμόσει μια πολιτική για δικαιοσύνη παντού, να εφαρμόσει ένα σχέδιο αλλαγών, που θα βγάλει τους Έλληνες από τη δυστοπία της οικονομικής και κοινωνικής απελπισίας στην οποία περιήλθαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα συγκλίσεων μεταξύ των δημοκρατικών προοδευτικών κομμάτων», τονίζει ο Γιάννης Μαντζουράνης.

Όσο για την περιβόητη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει: «Τα ίδια τα προγράμματα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν ότι μια κυβερνητική συνεργασία είναι απόλυτα εφικτή»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γ. Μαντζουράνη

Κύριε Μαντζουράνη, βρισκόμαστε σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Τι προσδοκάτε από τις πρώτες κάλπες για το κόμμα σας και για σας προσωπικά;

«Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν είναι απλά μία ακόμη εκλογική μάχη. Είναι μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία ο κυρίαρχος λαός θα κληθεί να δώσει ένα ηχηρό τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου. Θα κληθεί να αποπέμψει τον ωτακουστή πρωθυπουργό, που ασέλγησε παντοιοτρόπως πάνω στο κράτος δικαίου και το Σύνταγμα. Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχει η πατρίδα να απαλλαγεί οριστικά από μία επικίνδυνη κυβέρνηση και έναν ακόμη πιο επικίνδυνο πρωθυπουργό, ενώ ταυτόχρονα οι προοδευτικές δυνάμεις, με αιχμή του δόρατος τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., έχουν καθήκον να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιδιώκει να εφαρμόσει μία πολιτική για Δικαιοσύνη Παντού, να εφαρμόσει ένα σχέδιο αλλαγών, που θα βγάλει τους Έλληνες από τη δυστοπία της οικονομικής και κοινωνικής απελπισίας στην οποία περιήλθαν από τις πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να καλλιεργήσει μια νέα κουλτούρα συγκλίσεων μεταξύ των δημοκρατικών προοδευτικών κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης, που επιτέλους θα μπορέσει να απαλλάξει την Ελλάδα από τις αντιλαϊκές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα “δίκαιης αλλαγής”, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τους αγώνες του ελληνικού λαού. Σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αποφάσισα ύστερα από πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης δικηγορίας να επαναδραστηριοποιηθώ πολιτικά και να ενταχθώ σε έναν πολιτικό χώρο που γνώριζα ότι έχει και τις δυνατότητες και την πρόθεση να διαδραματίσει ένα θετικό, φιλολαϊκό ρόλο στην Ιστορία της πατρίδας μας. Συστρατεύομαι σε αυτόν τον αγώνα, που διεξάγουν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., τα στελέχη του και ο πρόεδρός του, με την ελπίδα για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των συμπολιτών, αλλά και την ικανοποίηση του συλλογικού “ευ αγωνίζεσθαι” για το “γενικό καλό” της δημοκρατικής παράταξης και των Ελλήνων συνολικά».

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ένα βαρύ τοξικό κλίμα. Σε ποιους λόγους, κατά τη γνώμη σας, οφείλεται;

«Πρέπει να παρατηρήσω ότι τοξικό δεν είναι το κλίμα ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τοξική είναι η πραγματικότητα, που έχει επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους ανθρώπους στην πατρίδα μας. Τοξικότητα δημιουργεί ο σχεδόν απόλυτος έλεγχος των ΜΜΕ και η έλλειψη οποιασδήποτε φωνής που δεν υμνολογεί τον πρωθυπουργό ως “πολιτικό τσιτάχ”. Τοξικότητα δημιουργεί η παρακολούθηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του μισού υπουργικού συμβουλίου από δήθεν “σκοτεινά κέντρα”, τα οποία όμως έχουν εκκολαφθεί και διογκωθεί στα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Τοξικότητα προκαλεί η κατάσταση πολιορκίας στην οποία έχει τεθεί ηδ ικαστική εξουσία εξαιτίας του ασφυκτικού εναγκαλισμού της από το καθεστώς Μητσοτάκη και τους εγκάθετούς του. Τοξικότητα υπάρχει όταν το κράτος επιλέγει να εγκαταλείπει τους πιο ευάλωτους πολίτες βορά στα αρπακτικά των funds και των τραπεζών. Όλα τα προαναφερθέντα και άλλα πολλά, ων ουκ έστιν αριθμός, δημιουργούν τοξικότητα στο δημόσιο βίο, δηλαδή δεν πρόκειται για κάποια πολιτική ή προσωπική βεντέτα. Τοξική είναι η δυστοπική πραγματικότητα που οικοδόμησε συστηματικά και σκόπιμα ο πρωθυπουργός τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αυτή την τοξικότητα μπορούμε και πρέπει να αποβάλουμε από την ελληνική κοινωνία».

Τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατά τη γνώμη σας τι πρέπει να κάνει έτσι ώστε να φτάσει, αν μπορεί, στο επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι η νίκη στις εκλογές;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να μην εγκαταλείψει ποτέ το μέτωπο που έχει ανοίξει με τη Δεξιά. Να μηn σταματήσει ούτε στιγμή να καλεί τις δημοκρατικές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν προοδευτική διέξοδο στον ελληνικό λαό, που καταπιέζεται από τις αντιδημοκρατικές πρακτικές και υποφέρει από τις αντιλαϊκές επιλογές του καθεστώτος Μητσοτάκη. Με κάθε τρόπο, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να φτάσει σε κάθε σπίτι, να μάθουν όλοι οι πολίτες τις φιλολαϊκές και συνάμα εκσυγχρονιστικές τομές που σχεδιάζουμε ώστε στο τέλος της τετραετίας, να μετατραπεί η Ελλάδα σε έναν τόπο δικαιοσύνης και δημοκρατίας, που σίγουρα θα προσφέρει σε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν στον τόπο μας ίσες ευκαιρίες ευημερίας με προσωπική και συλλογική προκοπή».

Θα απευθυνθείτε στο ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας, αλλά και σε ποια άλλα κόμματα; Δεν σας τρομάζουν οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων;

«Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ., τα ίδια τα προγράμματα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν ότι μία κυβερνητική συνεργασία είναι απόλυτα εφικτή. Η σύγκλιση υπάρχει επί του πολιτικού αλλά και προγραμματικού πεδίου στα περισσότερα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την ετοιμότητα και προθυμία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. να αναλάβει την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί, με σεβασμό στις δημοκρατικές παραδόσεις και την ίδια ιστορία του».

Κατά τη γνώμη σας, είναι εφικτό το σενάριο ότι αν η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ αθροίζουν 151 έδρες και πάνω, θα μπορούσαν να σχημάτιζαν κυβέρνηση για να μην πάει η χώρα σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση;

«Ο πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε κατά την ίδρυσή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου και δεν είναι άλλος από τη Δεξιά και συγκεκριμένα τη Ν.Δ. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ διέπραξε το ολέθριο λάθος να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. σε μνημονιακές κυβερνήσεις. Στις μέρες μας το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. καλείται να επανεφεύρει τον ιστορικό ρόλο του αλλά και τη φυσιολογική θέση του απέναντι στη Ν.Δ. και στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, που παράνομα παρακολουθούσε με κάθε διαθέσιμο μέσο τον κ. Ν. Ανδρουλάκη προδήλως για να προσπαθήσει να τον θέσει σε πολιτική ομηρία. Πολιτικά, μία συνεργασία του παρακολουθητή με τον παρακολουθούμενο, δηλαδή του θύτη με το θύμα, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί διαφορετικά, παρά μόνο με την πολυαγαπημένη λέξη του απερχόμενου πρωθυπουργού, δηλαδή τερατογένεση».

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο