αναζήτηση

9+1 απαντήσεις του Γιάννη Μαντζουράνη στο SLpress (Συνέντευξη)

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συσπειρώσει και να εντάξει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – κατά χιλιάδες – και άλλους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συσπειρώσει και να εντάξει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – κατά χιλιάδες – και άλλους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους”, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαντζουράνης δικηγόρος και Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Νότιο Τομέα Αθηνών σε συνέντευξη του στο SLpress και απαντάει στα 9+1 κρίσιμα ερωτήματα που του θέτει ο δημοσιογράφος Σπύρος Γκουτζάνης.

Μετά από δεκαετίες στα έδρανα των δικαστηρίων στα έδρανα του κοινοβουλίου; Γιατί;

Αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της μαχόμενης δικηγορίας να επαναδραστηριοποιηθώ πολιτικά και να ενταχθώ στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. γιατί πιστεύω ότι στις μέρες μας υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας, που μπορεί να ανασυγκροτήσει της μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Δύσκολη η μάχη της εκλογής στην Νότιο Τομέα της Περιφέρειας Αθήνας;

Όλες οι εκλογικές μάχες είναι δύσκολες και ουδέποτε υπάρχει σιγουριά για το αποτέλεσμα. Συστρατεύομαι σε αυτόν τον αγώνα, που διεξάγει ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα στελέχη του, με την ελπίδα για την εμπιστοσύνη και την προτίμηση των συμπολιτών μου.  Ωστόσο σε ένα μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η προσωπική επιτυχία περνά μέσα από τη συλλογική επιτυχία προς όφελος της πατρίδας.

Συνδεθήκατε με ορισμένες από τις πιο δύσκολες υποθέσεις που ταλαιπώρησαν και δικαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το συμπέρασμά σας;

Χαρακτήρισα «πλειοψηφία Τσαουσέσκου» την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Νίκο Παππά, με συνέπεια να βρεθώ στο στόχαστρο της ΝΔ ως “εχθρός της Δικαιοσύνης”.  Πράγματι σκόπιμα και συνειδητά χρησιμοποίησα μια εξαιρετικά σκληρή έκφραση για να περιγράψω και υπογραμμίσω την δυστοπία, που έχει επιβάλλει το καθεστώς Μητσοτάκη στη δικαστική εξουσία.

Η δικαστική εξουσία έχει σοβαρά δομικά και λειτουργικά προβλήματα και μια ανάρμοστη σχέση με ένα σύστημα, που συχνά την μετατρέπει σε παράρτημα της Δεξιάς και τώρα του καθεστώτος Μητσοτάκη. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών και εισαγγελέων ασκούν έντιμα το λειτούργημά τους και αδιαφορούν για τις πιέσεις, που δέχονται από φορείς της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας.  Και αυτά αξίζουν το σεβασμό όλων των πολιτών. Θυμίζω την πολύ πρόσφατη δικαστική Απόφαση, που έκρινε ως κοινό συκοφάντη τον δημοσιογράφο Γ. Παπαχρήστο για τα δόλια ψεύδη του σχετικά με την μισθωμένη εξοχική οικία του Αλέξη Τσίπρα στο Σούνιο.

Θα δούμε ειδικά δικαστήρια εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές; (πχ υποκλοπές, Τέμπη)

Τόσο για το σκάνδαλο των υποκλοπών, όσο και για την πολύνεκρη εθνική τραγωδία στα Τέμπη υπάρχουν ευθύνες, που πρέπει να διερευνηθούν.  Σε ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου δεν υπάρχουν άνθρωποι ούτε υπεράνω του νόμου και υπεράνω υποψίας ούτε στο πολιτικό και ποινικό απυρόβλητο.

Οι πράξεις και παραλείψεις όλων των εμπλεκομένων και στην εγκληματική οργάνωση των υποκλοπών και στην υπόθεση των Τεμπών πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον των αρμόδιων κρατικών οργάνων και να καταλογισθούν οι τυχόν ευθύνες όσο ψηλά και αν βρίσκονται.  Άλλωστε αυτή είναι η δέσμευση και του Αλέξη Τσίπρα, γιατί είναι ζήτημα τιμής και δικαιοσύνης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.  Άλλωστε το πραγματικό διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι το “Δικαιοσύνη Παντού”, δηλαδή παντού και χωρίς καμία εξαίρεση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και δεν διαπιστώνεται ρεύμα υπέρ του. Κάτι δεν έκανε καλά ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια ή φταίει και η κοινωνία;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν διαψευστεί δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια και έχουν αναδειχτεί επιστημονικά οι αδυναμίες και δυσκολίες, που έχουν τα παραδοσιακά εργαλεία τους. Αυτό το ζήτημα είναι παγκόσμιο, όχι μόνο ελληνικό. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και στην Κύπρο και στην Τουρκία πολύ πρόσφατα.  Εξάλλου χρήσιμο είναι να αξιολογούνται και οι δημοσκοπήσεις, που αφορούν τις ελληνικές εκλογές αλλά διεξάγονται από εταιρείες εκτός Ελλάδας και δημοσιεύονται σε ξένα ΜΜΕ, όπως είναι λχ. η εντελώς πρόσφατη αξιολόγηση δημοσκοπήσεων, που δημοσιεύεται στο διεθνές ΜΜΕ Euractiv την 16-5-2023.

  Ψηφίζουμε πάσχοντας από κομματική αχρωματοψία…

Έχω την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι και πάλι θα διαψευσθούν οι δημοσκοπήσεις την ερχόμενη Κυριακή στην Ελλάδα.

Που νομίζετε ότι θα κριθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου;

Το διακύβευμα είναι κρίσιμο, μα συνάμα απλό. Θα κυβερνήσουν οι “Πάτσηδες”, ο αυταρχισμός και η ιδιοκτησιακή αντίληψη του κράτους από μια οικογένεια, που κυβερνά κατ’ επάγγελμα, ή θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού τόξου με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της πατρίδας για μια δίκαιη αλλαγή; Η απάντηση δεν είναι δύσκολη, πλην όμως είναι ανάγκη να δοθεί ηχηρά και σθεναρά ώστε να λάβουν μήνυμα «αποχώρησης» οι δυνάμεις της αντίδρασης και συντήρησης και παράλληλα κάλεσμα για εντολή στράτευσης και ανάληψης της ιστορικής ευθύνης τους οι δυνάμεις της προόδου για μια Ελλάδα με «Δικαιοσύνη Παντού».

Πώς βλέπετε τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό που δεν θα είναι ο αρχηγός του κόμματός σας;

Σενάρια υπάρχουν μέχρι την ημέρα των εκλογών. Από την επομένη των εκλογών υπάρχουν αποτελέσματα ψηφοφορίας, τα οποία αποδεικνύουν την επιλογή πρωθυπουργού από τους εκλογείς.  Αυτή η επιλογή πρέπει να γίνει σεβαστή από όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, όπως συμβαίνει και στη συντριπτική πλειοψηφία των Κρατών, που έχουν συμμαχικές κυβερνήσεις συνεργασίας.  Ο αρχηγός του πρώτου σε ψήφους κόμματος γίνεται πρωθυπουργός.  Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και στην Ελλάδα.

Είναι πολιτικά εσφαλμένη η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού ο διμέτωπος κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και η στρατηγική “όχι στον Τσίπρα, όχι στον Μητσοτάκη”, είναι εντελώς αντίθετη με την πολιτική κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Παλαιό ΠΑΣΟΚ θυμίζουν τα συνθήματά σας. Γιατί;

Όταν απέναντί μας έχουμε την αυταρχικότερη δεξιά κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, είναι λογικό τα διακυβεύματα μιας τόσο κρίσιμης εκλογικής μάχης να «θυμίζουν» άλλες ταραγμένες εποχές της πολιτικής μας ιστορίας. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παλεύει για μια νίκη επί της νέας Δεξιάς, χωρίς όμως να λησμονεί τους μεγάλους ιστορικούς αγώνες των δημοκρατικών πολιτών.  Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τα ίδια τα προγράμματα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν ότι μια κυβερνητική συνεργασία είναι απόλυτα εφικτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σήμερα εκπροσωπεί τους πολλούς και αδύνατους και υπερασπίζεται τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, δηλαδή των άλλοτε καλούμενων “μη προνομιούχων Ελλήνων”, που κάποτε στοιχήθηκαν πολιτικά γύρω από τον Ανδρέα Παπανδρέου και το άλλοτε κραταιό ΠΑΣΟΚ, σε δύσκολες συνθήκες πολλαπλών κρίσεων με αρνητικές συνέπειες για τη ζωή τους.  Απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα λαϊκά στρώματα, που τον στηρίζουν και τα στηρίζει, βρίσκεται και πάλι μια νέα Δεξιά με αυταρχική και νεοφιλελεύθερη ιδεολογία.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτούν νόημα και σημασία – έστω και με περιεχόμενο, που προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες της κοινωνίας, τα συνθήματα του λαϊκού κινήματος σε άλλες εξίσου κρίσιμες περιόδους της μεταπολίτευσης, τα οποία τότε απηχούσαν τις ιδεολογικές και πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ.

Άλλωστε η λαϊκή έκρηξη, που πυροδότησε στην νεώτερη Ελλάδα η ίδρυση και κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί κορυφαία στιγμή του λαϊκού κινήματος, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής μνήμης των προοδευτικών ανθρώπων, οι οποίοι τώρα εκφράζονται και εκπροσωπούνται από το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Είσαστε υπέρ μίας συμφωνίας με την Τουρκία; Θα στηρίξετε μία παρόμοια συμφωνία ακόμη και αν είσαστε στην αντιπολίτευση;

Ο επεκτατισμός της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας είναι δομικός και αποτελεί επιλογή τόσο του βαθέος κράτους όσο και όλων των τουρκικών ελίτ στην οικονομία, κοινωνία, πολιτική, διπλωματία, στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα, κ.ο.κ.

H Τουρκία δεν επιδιώκει συνεκμετάλλευση, αλλά συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται σε οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εδώ δεν πρόκειται για φραστική αστοχία αλλά για επικίνδυνη στροφή στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου ζητήματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και αυτό, γιατί θαλάσσια ζώνη είναι και η αιγιαλίτιδα ζώνη, δηλαδή τα χωρικά ύδατα, που είναι αδιαπραγμάτευτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ξεκάθαρες θέσεις. Η μοναδική διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι νομική και αφορά την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Σε αυτό και μόνο το ζήτημα, μια συμφωνία θα ήταν αμοιβαία συμφέρουσα αρκεί να γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα της πατρίδας μας και οι κανόνες της Σύμβασης των ΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (1982).

Πολλοί προβλέπουν ότι σε περίπτωση ήττας θα προκύψει υπαρξιακό ζήτημα για την ελληνική αριστερά. Θα τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα σας;

Θεωρώ ότι σε αυτή τη μάχη, παρά τα όσα γράφονται, διαδίδονται και λέγονται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αναδειχτεί νικητής και πρόβλημα πολιτικής επιβίωσης θα αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μόνον. Σε κάθε περίπτωση, για να μην υπεκφύγω του ερωτήματός σας, οφείλω να εξηγήσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα αρχών και διαδικασιών. Αυτές οι διαδικασίες τηρούνται απαρέγκλιτα και πολύ πρόσφατα απέδειξαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη της κομματικής βάσης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να συσπειρώσει και να εντάξει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – κατά χιλιάδες – και άλλους δημοκρατικούς και προοδευτικούς ανθρώπους.

Αναδημοσιεύσεις:

Συνεντεύξεις

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του Γιάννη Μαντζουράνη στο