αναζήτηση

Ζητείται Ελπίς και Εισαγγελέας

 1. Επί πολλές ημέρες το δημόσιο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ανεξήγητο πλουτισμό του νεαρού – μέχρι προ τινός ανεπάγγελτου και προσφάτως διορισθέντος δικηγόρου – υιού του Προέδρου του Αρείου Πάγου και στις τουλάχιστον περίεργες σχετικές εξηγήσεις μετά την ανήκουστη απόπειρα οχύρωσης πίσω από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
  Καταγγελίες κατακλύζουν τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., ερωτήσεις προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατατίθενται στην Βουλή, ερωτηματικά γεννούν οι επιμελώς ασαφείς και σκοπίμως αόριστες απαντήσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης καθώς και οι αλληλοαναιρούμενες και αντιφατικές διευκρινίσεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου, με συνέπεια να πλανώνται βαρειές σκιές για πρόσωπα και θεσμούς, που τεκμαίρονται άσπιλοι και αμόλυντοι.
  Αμφότεροι συμπεριφέρονται ως σιαμαίοι πατρίκιοι, που περιφρονούν τη κοινή λογική των πληβείων και γι΄αυτό αρνούνται τα αυτονόητα, αφού προδήλως ο μεν Πρόεδρος του Αρείου Πάγου αγνοεί ότι  στη ζωή ουδέν είναι δυσχερέστερον των γεγονότων, ο δε επί της Δικαιοσύνης Υπουργός λησμονεί τη λαϊκή ρήση, “εάν ήσουν στο γάμο (=διορισμό Προέδρου Α.Π.), πρέπει να πας και στη κηδεία”.
  Ίσως η εξήγηση βρίσκεται αλλού, αφού κατά τα λεγόμενα του Γάλλου Εγκυκλοπαιδιστή Ντιντερό, “η ηθική είναι ένα άλογο, που όλοι ιππεύουν, αλλά ελάχιστοι τρέφουν”.
 2. Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών  ασκεί την ποινική δίωξη (άρθρο 27 Κ.Ποιν.Δ), ενώ παραλλήλως έχει δικαίωμα να ενεργεί προκαταρκτική εξέταση, για να κρίνει, αν υπάρχει περίπτωση ποινικής δίωξης, καθώς και προανάκριση, για να βεβαιωθεί αξιόποινη πράξη (άρθρο 31 Κ.Ποιν.Δ.). Ανάλογα δικαιώματα έχουν και ο Εισαγγελέας Εφετών  και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (άρθρο 35 Κ.Ποιν.Δ.).
  Σημειωτέον ότι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης  έχει δικαίωμα να παραγγέλλει στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κάθε αξιόποινη πράξη, καθώς και να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει την διενέργεια ανάκρισης (άρθρο 30 Κ.Ποιν.Δ.).
  Τα προεκτεθέντα δικαιώματα άσκησαν και ασκούν ο μεν Υπουργός Δικαιοσύνης σπανίως και πάντοτε επιλεκτικώς, οι δε Εισαγγελείς καθ’ υπερβολή και για “ ψύλλου πήδημα” πλην όμως συνηθέστατα με πενιχρά αποτελέσματα. Χαραστηριστικώς μνημονεύονται εισαγγελικές παραγγελίες για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος  εκατοντάδων δικαστών και εισαγγελέων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ανακριβείς δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» με αφορμή και πρόσχημα ενδείξεις, που είναι παρωνυχίδες σε σχέση με τα αποκαλυφθέντα για τον πατέρα και υιό Κεδίκογλου στοιχεία.    
 3. Εφόσον στις δημοκρατικές κοινωνίες ουδείς είναι υπεράνω υποψίας και στα κράτη δικαίου όλοι υπόκεινται στους νόμους, δικαιολογημένως η κοινή γνώμη απορεί με την απραξία των αρμοδίων εισαγγελικών οργάνων στην περίπτωση πατρός τε και υιού Κεδίκογλου, ενώ καλοπίστως οι απλοί πολίτες διερωτώνται:
  Πού βρίσκονται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών;
  Μήπως έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό;
  Μήπως τελούν εν αδεία σε κάποιο παραθεριστικό κέντρο της χώρας, όπως λ.χ.  η πλανεύτρα  Ποσειδωνία Σύρου;
  Μήπως καθεύδουν εν ώρα εργασίας;
  Μήπως δεν γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή;
  Με δεδομένη την αρνητική απάντηση όλων των προαναφερόμενων αποριών, ευλόγως ανακύπτει το αγωνιώδες ερώτημα μήπως άραγε αυτοκτόνησαν οι τρείς αρμόδιοι Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, του Εφετείου Αθηνών και του Πρωτοδικείου Αθηνών, πλην όμως η απουσία οποιασδήποτε σχετικής είδησης στα ΜΜΕ αποκλείει το ενδεχόμενο ταυτόχρονου αυτοχειριασμού των ενλόγω τριών Εισαγγελέων, οπότε εν τέλει φαίνεται ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι αρμόδιοι Εισαγγελείς ασκούνται στην παρήχηση του τ με την αρχαία ρήση «τυφλός τα τ΄  ώτα, τον τε νουν, τα τ’ όμματα ει».

Αναδημοσιεύσεις:

Αρθρογραφία/Δημοσιεύσεις

Η αρθρογραφία και οι δημοσιεύσεις του Γιάννη Μαντζουράνη ανά κατηγορία ενδιαφέροντος.