αναζήτηση

Ο… κολιός του Αυγούστου, ο κυνισμός και η συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών

  1. Η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τον Μάρτιο 2005 πληροφορείται τις τηλεφωνικές υποκλοπές επισήμως από τον Δ/ντα Σύμβουλο της εμπλεκόμενης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, η οποία προηγουμένως με ύποπτη σπουδή είχε αποσυνδέσει αυτοβούλως το σύστημα υποκλοπών και έτσι εξαφάνισε τα ίχνη των εγκλημάτων. Αμέσως παραγγέλλεται προκαταρκτική εξέταση, η οποία επί 11 μήνες, ήτοι μέχρι τον Φεβρουάριο 2006, αδρανεί στα εισαγγελικά γραφεία, ενώ η αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή (ΑΔΑΕ) ούτε ενημερώνεται ούτε ενεργοποιείται με πρόφαση την αποφυγή διαρροών στα Μ.Μ.Ε. αλλά ουσιαστικώς προς αποτροπή … του ενδεχόμενου τελέσφορης αποκάλυψης αλήθειας και δραστών. 
    Τον Φεβρουάριο 2006, παρά τα μέτρα προφύλαξης, η σκοτεινή υπόθεση περιέρχεται σε γνώση των ΜΜΕ, οπότε οι Υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επικρατείας αναγκάζονται να δημοσιοποιήσουν επιλεγμένες πτυχές γεγονότων.
    Μετά από διελκυστίνδα νομικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων ασκείται ποινική δίωξη in rem και συνέρχεται η Ολομέλεια Εφετών Αθηνών, που αναθέτει την κύρια ανάκριση σε Ειδικό Ανακριτή – Εφέτη.
    Περί τα τέλη Ιουλίου 2007, μετά την πάροδο 12 μηνών ανάκρισης, με σπάνια για τα ελληνικά δεδομένα μυστικότητα, ο Ειδικός Ανακριτής αδυνατεί να προσωποποιήσει την ασκηθείσα ποινική δίωξη και η δικογραφία λαμβάνει την ….. άγουσα για το …. αρχείο.
  2. Η ιστορική εμπειρία διδάσκει ότι υποθέσεις με εμπλοκή υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών εξιχνιάζονται σπανιότατα και συνήθως με εθελούσια  ή πειθαναγκαστική συμμετοχή στελεχών των ιδίων ή άλλων σκοτεινών υπηρεσιών στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, όπερ προαπαιτεί είτε σταθερή πολιτική βούληση είτε ισχυρό αντίπαλο συμφέρον ως αντίβαρα στους πολλαπλώς αυτοδύναμους και συχνά ανεξέλεγκτους μηχανισμούς μυστικών υπηρεσιών.
    Υπ’ αυτούς τους όρους, η προετοιμασία επαρκούς προανακριτικού φακέλου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές συνιστά αναγκαία προϋπόθεση ευόδωσης της δικαστικής ανάκρισης, ενώ, οσάκις εξαρχής η διερεύνηση αυτών των υποθέσεων παραπέμπεται απευθείας στη δικαστική ανάκριση χωρίς προανακριτική προπαρασκευή, προεξοφλείται ο ενταφιασμός της αλήθειας, που αναμφιβόλως είναι ανέφικτος χωρίς σύμπλευση Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης.
    Μολονότι σε υποθέσεις με ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών η δικαστική εξουσία δυσχεραίνεται «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», εντούτοις  οφείλει να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα περιθώρια προς ανεύρεση «του …. γάτου, που νιαουρίζει στα κεραμίδια», contra στη παράλειψη ή άρνηση  πολιτικής και φυσικής ηγεσίας αστυνομικών αρχών και υπηρεσιών ασφαλείας  να συνδράμουν στη διαλεύκανση των σχετικών εγκλημάτων, αφού κατά τον ποιητή Γ. Γεφτουσένκο «η δικαιοσύνη είναι σαν το τραίνο, που φθάνει σχεδόν πάντα με καθυστέρηση», πλην όμως, όταν θέλει,  μπορεί να μεταφέρει επιτυχώς βαρύτατα φορτία.  
    Τα προαναφερθέντα αναδεικνύουν την ευθύνη εισαγγελικών και ανακριτικών λειτουργών, που – παρά την αδυναμία πρόσβασης στα άδυτα των μυστικών υπηρεσιών – με κατάλληλο χειρισμό δικονομικών μέσων καταναγκασμού και πίεσης  μπορούν να ρηγματώσουν τον επιβληθέντα από την εκτελεστική εξουσία πέπλο σιωπής.
    Μάλιστα, όταν επί 11 μήνες υπνώττει η προκαταρκτική εξέταση, επί 12 μήνες καρκινοβατεί η κύρια ανάκριση, καταθέτουν περίπου 500 μάρτυρες, δεν λαμβάνεται μαρτυρική κατάθεση ουδενός θύματος και η ογκωδέστατη δικογραφία, ως μέρος των αποσκευών του αρμοδίου Εισαγγελέα, πάει …… διακοπές «παρά θιν αλός» μέχρι την 1/9/2007 για να ….. καθυστερήσει η χορήγηση αντιγράφων στους πολιτικώς ενάγοντες, τότε η ευθύνη συνευρίσκεται με την συγκάλυψη και εγκυμονεί συνενοχή. 
    «Χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει» λέει ο λαός, που….ευλόγως   δυσπιστεί, γιατί συχνά η εμπιστοσύνη του στους θεσμούς χρησιμοποιείται  για να εξαπατάται χωρίς να το συνειδητοποιεί.  
  3. Η παρατήρηση του μεγαλύτερου σκανδάλου κατασκοπείας στην Ελλάδα δεν επιτρέπει αμφιβολίες για τις  …. προθέσεις των εμπλεκομένων φορέων της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.
    Κυβερνητικές παραλείψεις και υπεκφυγές εξηγούνται από την μέριμνα  αποφυγής τριβών στις σχέσεις Ελλάδας – Η.Π.Α, αφού η πιθανολόγηση εμπλοκής μυστικών υπηρεσιών των Η.Π.Α εγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, καθώς και από την φροντίδα απόκρυψης της ανικανότητας ή και συνενοχής της κυβέρνησης, καθόσον είτε κατελήφθη στον ύπνο και δεν πήρε χαμπάρι ….  είτε συμμετείχε (σ)το εγκληματικό πανηγύρι των υποκλοπέων.
    Εισαγγελική αδράνεια και ανακριτική αναποτελεσματικότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση ωμής παραβίασης συνταγματικώς κατοχυρωμένων, θεμελιωδών, ατομικών δικαιωμάτων και τέλεσης αποκρουστικών εγκλημάτων σε βάρος πολιτών και εθνικής κυριαρχίας με σύμπραξη αλλοδαπών και ημεδαπών μυστικών πρακτόρων και στελεχών δύο πολυεθνικών εταιριών, ερμηνεύεται  μόνον με την παραδοχή ότι στην Ελλάδα, το 2007, ανακριτές και εισαγγελείς είτε ασκούνται στον στρουθοκαμηλισμό είτε διαθέτουν την καταπληκτική ιδιότητα να ανακαλύπτουν ο,τιδήποτε πλην του πασιφανούς.
    Εάν «κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο», τότε η επιλογή του χρόνου περαίωσης της ανάκρισης, ήτοι μετά τις καταστρεπτικές  πυρκαϊές, τον Αύγουστο, που είναι παχειές οι μύγες και ο κυρίαρχος λαός απολαμβάνει τον ήλιο, την θάλασσα και το  …..   αγόρι ή κορίτσι του, αποκαλύπτει αποτροπιαστικό κυνισμό των φορέων εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας και ενισχύει την πεποίθηση ότι «ο μεγαλύτερος εχθρός της αλήθειας δεν είναι το ψεύδος αλλά ο μύθος», που στην προκειμένη περίπτωση …. αφορά την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αναδημοσιεύσεις:

Αρθρογραφία/Δημοσιεύσεις

Η αρθρογραφία και οι δημοσιεύσεις του Γιάννη Μαντζουράνη ανά κατηγορία ενδιαφέροντος.