αναζήτηση

Διατεταγμένη Υπηρεσία Συγκάλυψης και Λειτουργία Συστήματος

 1. Ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής και κυρίως περαίωσης της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Siemens, με πανηγυρικό τρόπο, επιβεβαιώνουν ότι «την Ελληνική Δικαιοσύνη εμπιστεύονται μόνον όσοι δεν την γνωρίζουν», γιατί όλοι οι άλλοι, που σε κάθε ευκαιρία ομνύουν όρκους πίστης και διακηρύσσουν την εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι προφανώς αφελείς ή ιδιοτελείς, δηλαδή προδήλως είτε αγνοούν την σκληρή πραγματικότητα είτε τελούν σε αναμονή δικαστικής κρίσης για σοβαρά έννομα αγαθά τους, όπως είναι η ελευθερία και η περιουσία τους. Άλλωστε και η πρόσφατη Απόφαση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου για τη γνωστή υπόθεση ΔΕΚΑ, η οποία με την απροκάλυπτη αμφισβήτηση της κρίσης των δύο συνθέσεων του Εφετείου Αθηνών, που με διαφορετικές αιτιολογίες κατέληξαν στο ίδιο απαλλακτικό για τους εκεί κατηγορουμένους αποτέλεσμα, αποστέλλει προς κάθε κατεύθυνση το σαφές μήνυμα: “Μην έχετε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη”, γιατί, όταν δεν σφάλλει, εξυπηρετεί σκοπιμότητες και υπηρετεί εξουσίες.
 2. Επειδή η αξιοπιστία κάθε θεσμού εξαρτάται από την συμπεριφορά των φορέων του, η εμπιστοσύνη στη Δικαστική Εξουσία δεν επιβάλλεται με διακηρύξεις και λόγια αλλά εμπεδώνεται με έργα.
  Και τα έργα της εισαγγελικής έρευνας στις ημέρες της Siemens είναι αποκαλυπτικά.
  α) Υπό την πίεση δημοσιευμάτων σε Γερμανία και Ελλάδα διατάσσεται η διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, η οποία ανατίθεται σε ένα Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος δεν έχει αποκλειστική γραμματέα, μοιράζεται το ίδιο γραφείο με άλλη συνάδελφό του, χρεώνεται με άλλες υποθέσεις και δεν επικουρείται από εμπειρογνώμονες με ειδίκευση σε διακίνηση μαύρου χρήματος.
  β) Επί πολλούς μήνες η εισαγγελική έρευνα καρκινοβατεί, αφού ακόμη και τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς Αυστρία, Ελβετία και Γερμανία κ.α. για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών υπεράκτιων εταιρειών καθεύδουν επί μήνες στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.   
  γ) Με βάναυση παραβίαση θεμελιωδών δικονομικών διατάξεων απαγορεύεται η χορήγηση αντιγράφων της δικογραφίας στους εμπλεκόμενους «υπόπτους» σε μια τελικώς ατελέσφορη προσπάθεια επιβολής γενικού σιωπητηρίου στις αποκαλύψεις της ολέθριας σχέσης της Siemens με γόνο πολιτικής δυναστείας, που ο ιδρυτής της επινόησε και εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο τον όρο «διαπλοκή».
  δ) Οι ενόρκως εξεταζόμενοι μάρτυρες δεν υφίστανται την προσήκουσα εισαγγελική πίεση για να ανακαλέσουν στη μνήμη τους πρόσωπα και πράγματα, όταν αγγίζουν εν ενεργεία υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ δεν παραπέμπονται στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών με την κατηγορία της ψευδορκίας, όταν καταφανέστατα αποκρύπτουν την αλήθεια, αφού δεν έχουν το δικαίωμα σιωπής, όπως οι ύποπτοι.
  ε) Διέλαθαν της εισαγγελικής προσοχής οι δικονομικές δυνατότητες επιτόπιας έρευνας στα γραφεία της “Siemens ΕΛΛΑΣ Α.Ε.”, κατάσχεσης εγγράφων κ.λ.π., ενώ παραλλήλως ουδεμία ελληνική κρατική υπηρεσία μέχρι σήμερα εδέησε να ελέγξει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την εταιρεία  Siemens, αφού αφενός μεν οι φορολογικές αρχές και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων πρέπει να αναμένουν το πέρας της ανακριτικής διαδικασίας κατά την πρωτοφανή δήλωση του Υπουργού Επικρατείας, κ. Θ. Ρουσόπουλου, ενώ η «Εθνική Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες» υπολειτουργεί, αφ’ ής στιγμής ο Προϊστάμενος αυτής, κ. Γ. Ζορμπάς, έπαυσε να είναι αρεστός στους κυβερνώντες. 
  στ) Το Ελληνικό Δημόσιο δεν στρέφεται κατά των παρανομήσαντων εκπροσώπων και υπαλλήλων της Siemenes στην Ελλάδα και κατά του νόμιμου προσώπου της ενλόγω εταιρείας ενώπιον των αρμοδίων ελληνικών δικαστηρίων για την ικανοποίηση των σχετικών αστικών και ποινικών αξιώσεων, ενώ παραλλήλως ο κρατικός μηχανισμός αδρανεί και αποφεύγει τη λήψη διοικητικών μέτρων κατά της προειρημένης εταιρείας, που ήδη έχει ομολογήσει τις σε βάρος των εννόμων συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου αδικοπραξίες των εκπροσώπων και υπαλλήλων της.
  ζ) Απολογίες κατηγορουμένων και ένορκες καταθέσεις μαρτύρων στη Γερμανία, όπου ευθέως γίνεται λόγος για «λαδώματα» σε στελέχη τουλάχιστον 4 υπουργείων για την ανάθεση του έργου της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα στην Κοινοπραξία Saic και Siemens, για «ωφέλιμες πληρωμές» στα δύο πολιτικά κόμματα εξουσίας κ.λ.π., έγγραφα για τραπεζικά εμβάσματα από εταιρίες διαχείρισης μαύρου χρήματος της Siemens σε τραπεζικούς λογαριασμούς αχυρανθρώπων πολιτικών προσώπων, ένορκες μαρτυρικές καταθέσεις με αναφορές σε ποινικώς ενδιαφέρουσες πράξεις και παραλείψεις κυβερνητικών στελεχών, καθώς και υπομνήματα γραπτών εξηγήσεων υπόπτων με ευχερώς αξιοποιήσιμες παραδοχές και κρίσιμες επισημάνσεις για εμπλοκή πολιτικών προσώπων, δεν μπορούν να αξιολογηθούν, γιατί οι αμφίβολης συνταγματικότητας, υπερπροστατευτικές των υπουργών, διατάξεις του ισχύοντος νόμου «περί Ευθύνης Υπουργών» δένουν τα χέρια της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης, η οποία περιέργως επιλέγει μια ακίνδυνη για τους πολιτικούς ανάγνωση του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού και οχυρώνεται όπισθεν της προσχηματικής δικαιολογίας για αδυναμία ταυτοποίησης πολιτικών προσώπων προς αποφυγή της «αμελλητί» διαβίβασης της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων.
  η) Τα ευρήματα των εισαγγελικών και ανακριτικών ερευνών σε Ελβετία και Γερμανία δεν αξιοποιούνται δεόντως, γιατί μέχρι σήμερα, συμφώνως με τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, έχει μεταφρασθεί μόνον το 30% των αποσταλέντων εγγράφων σε ικανοποίηση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, αφού «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 ημέρες κοσκινίζει». 
  θ) Ο διενεργών την ποινική προκαταρκτική εξέταση εισαγγελικός λειτουργός αναρμοδίως αποφαίνεται στα ΜΜΕ για τη μη ανάμιξη νυν και πρώην υπουργών στην ερευνώμενη ποινική υπόθεση.
  ι) Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δηλώνει ότι «δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων» σε πλήρη ευθυγράμμιση με ανάλογες δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του νομικού εκπροσώπου της Siemens.
  ια) Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με αφορισμούς για «άδικη εμπλοκή» βουλευτή της Ν.Δ., «ανεύθυνη και συκοφαντική ονοματολογία και σκανδαλολογία» και «δεν λειτουργώ με αποστροφές και γενικεύσεις», δημοσίως προβαίνει σε προ-δικαστικές κρίσεις με προφανή σκοπό το νομικό εγκλωβισμό και την πολιτική χειραγώγηση της εισαγγελικής έρευνας στο πλαίσιο του «καλού και συμφέροντος» για το κυβερνών κόμμα.
  ιβ) Το κυβερνών κόμμα εκλαμβάνει την υπόθεση Siemens ως «χρυσή ευκαιρία» για να δώσει δύο – τρεις σφαλιάρες στο κλυδωνιζόμενο από εσωτερικές έριδες κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά γρήγορα ευρίσκεται στη δίνη θύελλας αμείλικτων ερωτημάτων των πολιτών για τις αμαρτωλές και ολέθριες σχέσεις στελεχών και υπουργών της Ν.Δ. με τη Siemens.
  ιγ) Πρόθυμα εξαπτέρυγα της κυβερνητικής παράταξης στο χώρο της Δικαστικής Εξουσίας ανεπιτυχώς επιχειρούν να τοποθετήσουν στο κάδρο και τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αντιδρά ακαριαίως και αποκρούει επιτυχώς τη λασπολογική επίθεση.
  ιδ) Την ώρα, που τα αραχνιασμένα στο παραλογιστήριο της Siemens τιμολόγια για «δωρεές» σε πολιτικά πρόσωπα για πλυντήρια, σιδερωτήρια, αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία, βαπτίσεις, γάμους και λοιπές πανηγύρεις, καθώς και για χορηγίες σε πολιτικά κόμματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας καταφθάνει η πολιτική εντολή για τον  ενταφιασμό της εισαγγελικής έρευνας, που υλοποιούν ευπειθείς στη πολιτική εξουσία λειτουργοί της ορθίας Θέμιδας.
  Με άλλες λέξεις, ευθύς ως διαφαίνεται ότι η κατάσταση ξεφεύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο της ολιγομελούς ομάδας ικανών εισαγγελέων και δικαστών, η οποία ελέγχει τους μηχανισμούς της δικαστικής εξουσίας και μέχρι σήμερα διαχειρίσθηκε επιτυχώς κρίσιμες για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. υποθέσεις, όπως υποκλοπές, απαγωγές Πακιστανών, κουμπάρους, ομόλογα κ.λ.π., διατάσσεται και «παραχρήμα» εκτελείται το αιφνίδιο και βεβιασμένο πέρας της διενεργούμενης ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης, χωρίς εξάντληση όλων των δικονομικών δυνατοτήτων, χωρίς έκδοση πορίσματος και κυρίως χωρίς γνωστοποίηση του πέρατός της στους εμπλεκόμενους «υπόπτους» για να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και να ασκήσουν υπερασπιστικά δικαιώματα, όπως λ.χ. παροχή συμπληρωματικών γραπτών εξηγήσεων, υποβολή αιτημάτων για κλήτευση και εξέταση και άλλων μαρτύρων και διενέργεια ανακριτικών πράξεων.
 3. Η απροσδόκητη και εσπευσμένη περάτωση της ημιτελούς ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Siemens ενίσχυσε την διάχυτη καχυποψία των πολιτών για την πορεία της έρευνας προς αρχειοθέτηση, ήτοι κουκούλωμα, αφού ούτε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων ανευρίσκονται ούτε μαύρο χρήμα σε πολιτικά κόμματα εντοπίζεται, γιατί προφανώς η όλη υπόθεση, που συγκλονίζει τη Γερμανία, αφορά μόνον «χρήσιμες πληρωμές και ωφέλιμες χορηγίες» σε αμέτοχους πολιτικής εξουσίας ιδιώτες και ενθυλάκωση βρώμικου χρήματος από υπαλλήλους της Siemens, οι οποίοι διέπραξαν απιστία σε βάρος της ενλόγω εταιρείας.
 4. «Το σύστημα λειτούργησε υγιώς» απεφάνθη έμπειρος συνήγορος υπεράσπισης πρωταγωνιστή στην υπόθεση της Siemens με αποκρουστικό κυνισμό πολύπειρης επί χρήμασι εκδιδόμενης γυναικός, άλλως πως πόρνης, και με την οίηση δεξιοτέχνη πρωτομάστορα στη δικαστικό-οικονομικό-πολιτική διαπλοκή, που δεν αρμόζει σε λειτουργό της Θέμιδας.
  Το «κύρος» του δηλούντος Θεμιστόπολου δεν εγγυάται «αφ΄ εαυτής» την ορθότητα της κρίσης.
  Και αυτό, γιατί:
  α) το σύστημα λειτούργησε υπό το κράτος του φόβου των αποκαλύψεων, πανικοβλήθηκε, αντέδρασε βεβιασμένως, επέδειξε αντί σοφίας απελπισία και εκτέθηκε σοβαρότατα,
  β) το σύστημα λειτούργησε με αμυντικά ανακλαστικά πληγωμένου ζώου, αντεπετέθη στα τυφλά και υποχρεώθηκε σε … άτακτη υποχώρηση,
  γ) το σύστημα λειτούργησε, αλλά δεν πέτυχε τον στόχο του, αμύνεται, πήρε ανάσα χρόνου, αλλά βρίσκεται υπό πίεση και σε αμηχανία,
  δ) το σύστημα λειτούργησε και αντιστάθηκε, αλλά «έκον άκον» σύρθηκε από τα ευρήματα της γερμανικής δικαστικής εξουσίας και από τις αποκαλύψεις των γερμανικών και ελληνικών Μ.Μ.Ε.,
  ε) το σύστημα λειτούργησε με χονδροειδείς παραλείψεις και σκόπιμες διαρροές, αλλά αναγκάσθηκε σε απότομη διακοπή λειτουργίας για να επουλώσει πληγές και να περιθάλψει …τραυματίες.
  στ) το σύστημα λειτούργησε,  αλλά η  ασφάλεια των εγκλείστων  στα διάφορα Μέγαρα της Εκτελεστικής και Δικαστικής Εξουσίας λειτουργών και χρηστών του συστήματος, που ανατροφοδοτούσε τον κυνισμό τους, … πάει περίπατο, ανήκει στο παρελθόν και επιβάλλει αντιπερισπασμό.
  Εν ολίγοις, το σύστημα λειτούργησε με αβεβαιότητα και ασυμμετρία, άρα δεν έχει καλήν υγείαν.
  Το διακύβευμα της αντιπαράθεσης των δυνάμεων αποκάλυψης και συγκάλυψης είναι αβέβαιον, αφού εξαρτάται από αστάθμητους για τη λειτουργία του συστήματος παράγοντες.
  Εάν η Εκτελεστική Εξουσία συνεχίσει να παραπέμπει τα προβλήματα στη δικαστική εξουσία και αυτή στις «ελληνικές καλένδες», δηλαδή στη λήθη  … με βάρκα το εισαγγελικό αρχείο, η εκ των ένδον κατάρρευση όχι μόνον δεν αποκλείεται, αλλά είναι και πολύ πιθανή.
  Η εναπόθεση των συγκαλυπτικών ελπίδων στην εξάντληση του δημόσιου ενδιαφέροντος με την συνέχιση ενός πληκτικού αγώνα κομματικού «κατς» μεταξύ των δύο μονομάχων του δικομματισμού και με την τηλεοπτική υπερκατανάλωση της επίμαχης υπόθεσης παραβλέπει ότι στο βάθος του λαβύρινθου της Siemens αρχίζει να φαίνεται φως χάρη στις ενέργειες της γερμανικής δικαιοσύνης και στα αποτελέσματα της ελληνικής δημοσιογραφικής έρευνας, οι εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνον από εσωτερικούς παράγοντες,  οι συνήθεις πρακτικές του παρελθόντος δεν αρκούν πλέον, το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας δεν έχει άλλη επιλογή: ή θα επιλύσει το πρόβλημα με τις αναγκαίες θυσίες ανθρώπων, μεθόδων και συνηθειών ή θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες για πρόσωπα και πράγματα.
  Εν κατακλείδι, ο κυνισμός της διαπίστωσης ότι «το σύστημα λειτούργησε υγιώς» δεν είναι παρά ολόγυμνη υποκρισία, που υποβάλλει τα σέβη της στην επελαύνουσα Αλήθεια.

Αναδημοσιεύσεις:

Αρθρογραφία/Δημοσιεύσεις

Η αρθρογραφία και οι δημοσιεύσεις του Γιάννη Μαντζουράνη ανά κατηγορία ενδιαφέροντος.