αναζήτηση

Αναγκαία η ποινική διερεύνηση και για υπουργούς

Παρών σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά και την κοινή γνώμη της χώρος, ο κ. Ιωάννης Μαντζουράνης δεν θα μπορούσε να λείπει από την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Ο γνωστός δικηγόρος, που υπερασπίζεται αυτή τη φορά τον κ. Χριστόδουλο Μπότσιο, νομικό σύμβουλο του κράτους που υπηρετεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, κάνει ένα βήμα παρά πέρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και ποινικά η υπόθεση για πολιτικά πρόσωπα, ειδικότερα αν με αποφάσεις των κ.κ. Μπασιάκου και Δούκα (δεν τους κατονομάζει) ελαττώθηκε δημόσια περιουσία, αν δηλαδή στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.

Η υπόθεση που απασχολεί το πανελλήνιο τους τελευταίους μήνες αφορά τη Μονή Βατοπεδίου και εσείς, κ. Μαντζουράνη, ως δικηγόρος, έχετε αναλάβει την υπεράσπιση του κ. Χριστόδουλου Μπότσιου, που ήταν νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ποιες είναι οι γενικές διαπιστώσεις σας από τις μέχρι στιγμής εξελίξεις και αποκαλύψεις;

Η πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι πολυδιάστατη και γι αυτό πολύπλοκη. Η ηθικοθρησκευτική διάσταση αφορά το επιτρεπτόν ή μη επιχειρηματικής δραστηριότητας, με επενδύσεις σε ακίνητα, πλοία, σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα κτλ. μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές όταν τραπεζικό λαβύρινθο και με τη διαμεσολάβηση offshore εταιρειών.

Η πολιτική διάσταση αναφέρεται στην πολιτική ευθύνη συγκεκριμένων υπουργών για το αλισβερίσι Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με την αναγνώριση της κυριότητας του μοναστηριού επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και κυρίως με τις ανταλλαγές ακινήτων.

Η ποινική διάσταση εντοπίζεται στη διαπίστωση της ύπαρξης ή μη παράνομων πράξεων ή παραλείψεων που μπορούν να αποδοθούν σε υπουργούς και υφυπουργούς, δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους και σε ιδιώτες οι οποίοι έδρασαν με δόλο και αποσκοπούσαν στη ζημία του ελληνικού δημοσίου.

Πολλά έχουν ακουστεί από μάρτυρες και για το ρόλο που έπαιξε ο πελάτης σας. Ποια είναι η δική του εκδοχή;

Ο Χρ. Μπότσιος είναι νομικός σύμβουλος του κράτους που είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην επίμαχη υπόθεση συμμετείχε με τη διατύπωση νομικών απόψεων επί ερωτημάτων της πολιτικής ηγεσίας και της διοικητικής ιεραρχίας.

Οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους διατυπώνουν νομικές γνώμες που δεν δεσμεύουν το πολιτικό και διοικητικό προσωπικό και συχνότατα δεν γίνονται αποδεκτές από τους υπουργούς, οι οποίοι αποφασίζουν περισσότερο με πολιτικά και λιγότερο με νομικά κριτήρια.

Μάλιστα, στα κρίσιμα ζητήματα της δυνατότητας ανταλλαγής δημόσιων ακινήτων με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις και του χαρακτήρα του ακινήτου στην Ουρανούπολη ως δασικής έκτασης, οι εισηγήσεις του Χρ. Μπότσιου έγιναν δεκτές από το Δ’ Τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η μεν ομοφώνως, η δε με πλειοψηφία 6 υπέρ και 1 κατά.

Άρα, μετάθεση ευθυνών υπουργών και άλλων δημόσιων υπαλλήλων στους ώμους του συγκεκριμένου νομικού συμβούλου του κράτους ούτε δικαιολογείται ούτε θα ευδοκιμήσει.

Υπάρχει πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου; Υπάρχουν ενδείξεις για ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων; Και, αν ναι, ποιων;

Αναντιρρήτως οι συναλλαγές Μονής Βατοπεδίου και Ελληνικού Δημοσίου έγιναν με πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ταχύτητα και συντονισμό, καθώς και με αξιοζήλευτη παράκαμψη χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών της Διοίκησης και της Δικαιοσύνης, με ΝΔ στην κυβέρνηση, έστω κι αν το έδαφος είχε προλειανθεί.

Από τα μέχρι τώρα δημοσιοποιηθέντα στοιχεία ευλόγως προκύπτει ανάγκη ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης.

Μία σοβαρή πτυχή αυτής της υπόθεσης ήταν η παραίτηση των δύο αρμόδιων εισαγγελέων. Αυτή η κίνηση τι αίσθηση σας άφησε;

Η παραίτηση των αντεισαγγελέων εφετών Κολλιούση και Σωτηροπούλου ήταν μία γενναία πράξη απελπισίας και συνάμα κραυγή αγωνίας, που ανέσυρε οπό το παρασκήνιο στο προσκήνιο της δημοσιότητας παράνομες παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό έργο τους.

Χωρίς αυτές τις παραιτήσεις, η υπόθεση θα ακολουθούσε την προδιαγεγραμμένη πορεία συγκάλυψης που τροχιοδρομήθηκε με την κρίση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γιο δήθεν «παραπλανηθέντες υπουργούς».

Η εν λόγω εισαγγελική κρίση είναι πρωτοφανής και δημιουργεί υπόνοιες μεροληπτικής προσπάθειας κάλυψης υπουργικών ευθυνών, όχι γιατί αποκλείεται η παραπλάνηση υπουργών, ιδίως εάν θεωρηθούν μειωμένης ευφυίας, αλλά κυρίως γιατί εκφέρεται ουσιαστική κρίση εκ των προτέρων και πριν υπάρξει έστω και στοιχειώδης έρευνα της υπόθεσης,

Η προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία είναι ίσως τόσο παλιά άσο και π Δικαιοσύνη... Με αφορμή τις παραπάνω περιπτώσεις, πώς θα περιγράφατε σήμερα τις σχέσεις των δύο εξουσιών;

Θεωρία και πράξη σπανιώτερον συμπίπτουν και συχνότερον αντίκεινται αλλήλων.

Η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας αποτελεί σταθερώς επαναλαμβανόμενη διακήρυξη των εκπροσώπων όλων των πολιτικών δυνάμεων, πλην όμως στην πράξη οι πολιτικοί επιδεικνύουν ελάχιστο σεβασμό στην ανεξαρτησία των δικαστών.

Έτσι, η συνταγματικώς κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας παραμένει αίτημα και ζητούμενο της κοινωνίας πολιτών.

Είστε ένας από τους δικηγόρους που έχει χειριστεί πολλές μεγάλες υποθέσεις που απασχόλησαν ή απασχολούν την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα [17 Νοέμβρη, παραδικαστικό, Ζαχόπουλος - Τσέκου, Siemens, Βατοπέδι κ.ά]. Θα ήθελα την κρίση σας για την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Οι προαναφερόμενες ποινικές υποθέσεις εμφανίζουν πολιτικά χαρακτηριστικά, αφού είτε εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα είτε συνεπάγονται πολιτικές συνέπειες.

Σε όλες τις ποινικές υποθέσεις με πολιτικές επιπτώσεις οι φορείς της πολιτικής εξουσίας συχνότατα εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την εξέλιξη τους ενώ παραλλήλως παρεμβαίνουν γιο να ποδηγετήσουν ή έστω επηρεάσουν την εισαγγελική και δικαστική έρευνα ώστε να προσανατολιστεί ή να μην κατευθυνθεί προς συγκεκριμένους στόχους.

Ουδεμία απόπειρα επηρεασμού και χειραγώγησης οποιασδήποτε εισαγγελικής και δικαστικής έρευνας από φορείς πολιτικής εξουσίας μπορεί να τελεσφορήσει εάν δεν υπάρξει ιμάντας διαβίβασης της πολιτικής βούλησης, που σχεδόν πάντα αποτελούν δικαστές και εισαγγελείς , είτε υποκύπτοντες σε πολιτικές  πιέσεις από έλλειψη ψυχικού σθένους είτε λειτουργούντες ως κομματικοί εγκάθετοι λόγω απουσίας δικαστικού φρονήματος. Αυτό το πρόβλημα απαντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης με σημαντικές διαφορές σε έκταση και ένταση.

Αναδημοσιεύσεις:

Αρθρογραφία/Δημοσιεύσεις

Η αρθρογραφία και οι δημοσιεύσεις του Γιάννη Μαντζουράνη ανά κατηγορία ενδιαφέροντος.